У Харківській області створили базу російських військових документів – подробиці

Тепер харківські правоохоронці на крок попереду в розслідуванні воєнних злочинів рф

Фото, відео, документи, інформація про підрозділи, повні дані та посади військових окупантів, які росіяни залишили в деокупованих районах Харківської області, коли тікали від контрнаступу українських Сил Оборони минулої осені, будуть активно використовуватися для розслідування злочинів окупантів. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію начальника Слідчого управління ГУ НП в Харківській області Сергія Болвінова.

"Сотні мішків з паперами – це списки, документи та внутрішня інформація – ми знайшли в покинутих окупантами будівлях, які вони використовували як свої “штаби” та “адміністрації”. Ми вирішили не просто зберегти їх, а й активно використовувати.

За допомогою представників харківської IT спільноти вдалося зібрати все на єдиній платформі. Щоби не загубився жоден знайдений папірець, вони розробили унікальну програму спеціально для поліції", – зазначив головний слідчий області.

“SORС” – це нова цифрова база, там зібрані тисячі екземплярів ворожої документації. База – дуже зручна та ефективна, там є простий пошук, все систематизовано, працює і на мобільних пристроях. Простими словами – знайти дані про російського військового можна навіть за його позивним.

"І ми вже почали діяти – наприклад, змогли точно вирахували, хто з представників армії-терористки викрав іномарку з адміністрації Дворічанського Національного природного парку під час окупації. Все, що мали слідчі, - це  розповідь свідків: одного з мародерів називали “Ден”, і він був командиром.

“SORС” видав нам список особового складу російського підрозділу – це один з тих самих рукописних текстів, які ворог покинув Дворічній, а ми відцифрували та завантажили до програми. А далі наші фахівці вже легко вийшли на Дениса Максимова. Тепер його профіль в нашій базі доповнений фотографіями та іншими даними, а розслідування справи пішло дуже жваво", – повідомив Сергій Болвінов.

Він також зазначив, що завантажити до бази змогли вже близько шістдесяти відсотків покинутих росіянами документів. Це дуже кропітка робота, слідчим допомагають курсанти Харківського національного університету внутрішніх справ. Постійно додаються й нові матеріали.

Розслідувачі вже мають понад 2,5 Тб інформації, з фото і відео, допитами полонених. Ця база – справжня бібліотека воєнних злочинів, які скоїли росіяни.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові стався сильний вибух - є поранені

19 жовтня о 16:30 до рятувальників надійшла інформація про черговий підрив невідомого вибухонебезпечного предмета. Подія трапилася на вул. Матросова у м. Харкові. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію обласного главку ДСНС.

За попередніми даними, чоловік 1981 року народження збирав металобрухт та наступив на невідомий предмет, внаслідок чого стався вибух. Він отримав мінно-вибухову травму лівої ступні, множинні поранення обличчя та одразу був госпіталізований до лікарні. Остаточні обставини події з’ясовуються.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися