В ООН опублікували звіт щодо ракетного удару по с. Гроза

В ООН звернулися до росії

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) опублікувало звіт про події 5 жовтня у невеликому селищі Гроза на сході України. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію організації.

В с. Гроза внаслідок влучення ракети в кафе загинули 59 осіб, які брали участь у похоронній церемонії.

“Згідно з висновками експертів, ракета була запущена російськими збройними силами. У момент ракетного удару в кафе та поблизу нього не було жодних ознак присутності військовослужбовців чи будь-яких інших законних військових цілей”, - йдеться у звіті.

Доповідь ґрунтується на інформації, зібраній та перевіреній співробітниками Місії з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, які провели два розслідування у Грозі 7 та 10 жовтня. Вони оглянули місце вибуху та опитали 35 осіб, включаючи очевидців інциденту, тих, кому вдалося врятуватися, медичний персонал та працівників моргу.

В ООН зазначили, що усі загиблі – 36 жінок, 22 чоловіки та восьмирічний хлопчик – були мирними жителями, які були присутні на поминках після перепоховання місцевого жителя, який був військовослужбовцем українських Збройних сил. Внаслідок вибуху було повністю зруйновано кафе та невеликий магазин.

“Ми закликаємо російську федерацію провести повне та прозоре розслідування, щоб притягнути винних до відповідальності та вжити заходів для запобігання подібним нападам у майбутньому, – йдеться у заяві УВКПЛ. – Ми також закликаємо Росію забезпечити доступ до ефективних засобів правового захисту, включаючи відшкодування збитків жертвам та членам їхніх сімей”.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що відбувається на Куп'янському напрямку.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися