Окупанти на Харківщині хочуть створити буферну зону: що загрожує Харкову

Чи загрожує Харкову повторний масштабний наступ окупантів

Шириться інформація про ймовірний масштабний наступ окупантів на Харків. Такі припущення вказували в західній пресі, навіть назвали дату наступу - 15 січня. У ЗСУ заявляють, що не фіксують ознак підготовки масштабного наступу на Харків, пишуть "Коментарі. Харків" з посиланням на повідомлення начальника служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо.

“Ми спостерігаємо за угрупуванням ворожих військ на північному кордоні. Якихось важливих змін, які несуть загрозу Харкову, ми не бачили. Ну, і слід розуміти, що Харків – це надзвичайно велике місто. І Харків вони вже раз “брали”, якщо я не помиляюся. Що з того вийшло? Спалені “тигри”, знищені орки й так далі... Зараз їхня кількість по всій лінії фронту велика, і ще сформувати якийсь ударний кулак для того, щоб наступати на будь-якій ділянці фронту, це потрібно провести великі підготовчі дії. І якби такі підготовчі дії були, ми, звичайно, би їх бачили й теж вживали відповідних заходів. Наразі таких причин немає, тому Харків може видихнути”, — сказав Володимир Фітьо.

А аналітики Інституту вивчення війни повідомляють, що в Росії все частіше лунають заклики до широкомасштабної наступальної операції в Харківській області. Окупанти заявляють, що хочуть створити "буферну зону" з Бєлгородською областю.

За даними аналітиків, окупанти пропонують просунутися вглиб на 15 кілометрів. За їхніми прогнозами, це нібито "допоможе відсунути українські РСЗВ та артилерію від кордону з Бєлгородською областю". 

В ISW наголошують, що такий план окупанти не зможуть реалізувати у найближчій перспективі. Річ у тім, що просування вглиб на 15 кілометрів і кілька сотень кілометрів у ширину, як про те марять росіяни, було б масштабною операцією, яка вимагала б угруповання сил, набагато більшого і значно краще забезпеченого ресурсами, ніж війська, які зосереджені вздовж усього кордону з Україною, а найменше – в Бєлгородській області.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на позиціях поблизу Куп'янська були Валерій Залужний та Рустем Умєров.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися