Видобуватимуть газ і вироблятимуть теплоносій: під Харковом будують унікальний для країни комплекс з переробки сміття (Фото)

Видобуватимуть газ і вироблятимуть теплоносій: під Харковом будують унікальний для країни комплекс з переробки сміття (Фото)

Будівництво нового сміттєвого полігону в Дергачівському районі увійшло в активну фазу. Як побачили "Коментарі", величезна територія розділена на чотири майданчики для збору сміття, так звані карти. На даний момент робота зосереджена на перших двох картах (близько 7 га) – їх введуть в експлуатацію першими, потім – дві решти. 
На одному з майданчиків вже встановлена найбільша складова комплексу - сито для сортування сміття. 

Без описания 10
Поки в це важко повірити, але на новому полігоні, крім сортування та переробки сміття, можна буде видобувати газ і виробляти теплоносій.

Без описания 7
"Вся площа полігону буде укрита спеціальною геомембраною, яка запобігає накопиченню газу, що істотно знизить проблему пожежної безпеки. У тілі полігону пробурять до 35 свердловин, з яких видобуватиметься біогаз. Зверху все буде закрито шаром дренажного піску і родючої землі, після чого поверхню засіють травою і висадять понад 2 тисяч дерев", - розповів директор КП "Муніципальна компанія поводження з відходами" Харківської міськради Юрій Суярко.
За його словами, вперше в Україні застосують очищення фільтрату, а також передових технологій, які знижують ризики зараження навколишнього середовища отруйними речовинами. 

Без описания 7
Весь зібраний біогаз буде перетворюватися в електрику, якої вистачить для роботи всього нового сміттєпереробного комплексу, зазначає Суярко.

Без описания 6
На підприємстві, звичайно ж, мріють про впровадження в Харкові і області роздільного збору відходів (станеться це, очевидно, нескоро), це принесло б істотну економічну вигоду переробному комплексу. Із роздільно зібраних відходів до 45% можуть використовуватися повторно, зараз же зі сміття можна отримати не більше 15% корисної сировини, кажуть комунальники.  
На переробку привозитимуть відходи з Харкова та найближчих населених пунктів.

Без описания 5
Зараз на діючий полігон площею 12 га щодня надходить 5,5 тисяч кубометрів відходів. Новий полігон розкинеться на 15 га, а на підприємстві тепер замість 75, наймуть 150 осіб, із яких 110 працюватимуть на сортувальній лінії.
Готовність об'єктів директор КП оцінив у 30-40%. За словами Юрія Суярка, введення в експлуатацію нового полігону заплановано на жовтень поточного року, після чого чинний закриють під рекультивацію. 

Без описания 11
Будівництво полігону обійдеться 32 мільйонів доларів, инвеститором є "Міжнародний банк реконструкції та розвитку". За підсумками міжнародних конкурсних торгів будівельними роботами займається польська фірма, а технічний нагляд здійснює німецька фірма "Kocks Consult Gmbh".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися