Безпека під ялинкою: Як зробити вдалий новорічний вибір

Як зробити новорічні свята безпечними

В Україні розпочався різдвяно-новорічний період - вже працюють ялинкові базари, а на полицях магазинів широкий вибір новорічного декору. І кожен на свій смак та розсуд обирає новорічні прикраси, а головне - ялинку. Видання “Коментарі.Харків” дізналося, які ялинки більш безпечні - живі чи штучні, і на що потрібно звернути увагу при виборі та встановленні новорічної ялинки. 

Якої шкоди можуть завдати штучні ялинки

У Держпродспоживслужбі в Харківській області повідомили, що штучні та живі ялинки за певних умов можуть бути небезпечними. Новорічні дерева можуть становити загрозу  для життя, здоров’я споживача та його майна, а також навколишнього природного середовища. У службі зазначили, що виробник та/чи продавець зобов’язаний довести до відома споживача інформацію про такі товари і можливі наслідки їх споживання та використання. Тож при виборі новорічного дерева варто звертати увагу на інформацію, зазначену на упаковці або просити відповідні документи у продавців. 

Фактично у Держспоживслужбі не сказали, яку безпосередню шкоду можуть спричинити новорічні ялинки. Там пояснили: “Враховуючи різноманіття ялинок, що пропонуються до продажу як вітчизняними, так і закордонними виробниками, визначення небезпеки для організму людини може розглядатися у кожному конкретному випадку продажу такого товару”.

pictureТакож повідомили, що на теперішній час санітарні норми, які регламентують вимоги до природних або штучних ялинок, відсутні. Тож головне - наявність вичерпної інформації про товар.

Але фактично, головне питання полягає в якості сировини, з якої виготовлена новорічна ялинка. У складі пластикових ялинок часто є полівінілхлорид (ПВХ), що містить токсичні речовини, а барвники, якими фарбують ялинки, містять в собі свинець. При кімнатній температурі таке новорічне дерево віддає велику кількість токсичних речовин, випарами від яких дихають люди. А використання гірлянд посилює цей ефект. Потрапляючи в організм, особливо дитячий, токсичні викликають проблеми зі здоров’ям.

Саме ці всі компоненти, особливо шкідливі, мають бути вказані на упаковці товару. Тож, обираючи штучну ялинку варто пересвідчитися у відсутності різкого хімічного запаху. Також необхідно попросити продавця надати сертифікат якості, щоб переконатися, що ялинка виготовлена з безпечних і протипожежних матеріалів.

Як вибрати живу ялинку

Обираючи живу ялинку, можна уникнути випаровувань токсичних речовин, однак при купівлі живого новорічного дерева також треба бути обачними. Адже дерево може бути оброблене спеціальними речовинами, які у приміщенні виділяють неприємний запах (так боролися з незаконною вирубкою дерев) або мати завищений рівень радіації. 

У Державній екологічній інспекції у Харківській області порадили обирати рослини, реалізація яких здійснюється за наявності у продавця документів, що посвідчують законність отримання рослин  та мають відповідне маркування. Це означає, що ялинки спеціально заготовлялись для продажу та відповідно зареєстровані, тож мають бути безпечними для встановлення у житлових приміщеннях.

В інспекції також зазначили, що при реалізації рослин, які були привезені з іншої області України у продавця має бути довідка про проходження даною продукцією вимірювання на дотримання вимог по вмісту радіаційного фону рослин.

А новорічні дерева привезені з-за меж України проходять відповідний фіто-санітарний контроль на прикордонних пунктах пропуску.

Тож при купівлі живої ялинки також потрібно вимагати документи відповідності та безпечності новорічного дерева. 

Яка ялинка більш пожежонебезпечна 

Пожежа може виникнути як від штучної, так і живої ялинки. Головне - дотримуватися правил пожежної безпеки. Речник ДСНС України у Харківській області Євген Василенко розповів про головні правила встановлення новорічної ялинки. 

Ялинку потрібно встановлювати на стійкій основі. Заборонено встановлювати новорічне дерево на проходах, біля виходів, на шляхах евакуації, біля вікна. Не можна використовувати відкритий вогонь та прилади обігріву поблизу ялинки - свічки, бенгальські вогні, обігрівачі, батареї централізованого опалення тощо. Також заборонено використовувати гірлянди, цілісність яких пошкоджена. Тобто, якщо гірлянда розірвалася, її не можна скручувати та використовувати.

“Будь-яке джерело запалювання може спричинити займання, як живої, так і штучної ялинки. Це варто враховувати при користуванні ялинкою”, - зазначив речник ДСНС у Харківській області. 

Він наголосив, що жива свіжа ялинка менш пожежонебезпечна, однак якщо вона простоїть у приміщенні певний час, то вона умовно, “може перетворитися на свічку та спалахнути”. 

pictureЩодо штучної ялинки, то купуючи таке дерево, потрібно перевірити сертифікат відповідності, який саме затверджений в Україні. Такий документ повинні надати продавці на вимогу покупця.

Варто зважати, що при горінні штучної ялинки виділяється їдкий дим, що може стати причиною отруєння людини.

Тож головне, на що мають зважати громадяни при встановленні як штучної, так і живої ялинки: 

  • купувати сертифіковані в Україні новорічні дерева,

  • не використовувати пошкоджені гірлянди,

  • вимикати гірлянди, якщо у кімнаті нікого немає, 

  • не використовувати поряд відкритий вогонь, опалення тощо. 

Також у ДСНС радять враховувати наявність домашніх тварин, які можуть перекинути ялинку чи пошкодити дроти гірлянди. Це також може спричинити займання.

Прості правила рятують життя і допоможуть запобігти біді.

Раніше “Коментарі. Харків” повідомляли, чим можуть бути небезпечні новорічні іграшки.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися