Як харків'янам купити дорогоцінний подарунок до Дня закоханих – і не витратити усі гроші

Напередодні Дня всіх закоханих «Коментарі» дізналися, що в ювелірних магазинах вироби продають із націнкою в 200-300%, чому не потрібно купувати радянські прикраси з самоцвітами і які скарби за притомні гроші можна знайти в ломбардах і в ювелірних комісіонках.

Каблучка з діамантом за 3 тисячі гривень

До Дня святого Валентина і на пошук презенту для половинки залишився всього тиждень. І якщо дівчата ощасливлюють своїх обранців традиційними носками, наборами для гоління і трусами в сердечках, то у сильної статі завдання складніше: як вразити подарунком – і не вилетіти в трубу. Кращі друзі дівчат, як відомо, діаманти, але в ювелірних магазинах ціни на прикраси, навіть з традиційною святковою знижкою, "кусаються". Але, виявляється, ювелірні бутіки – не єдине місце, де можна купити прикрасу.

picture

"Сьогодні з нового - сережки-пусети з двома діамантами по 0,30 карат з антверпенівськими сертифікатами (бельгійський Антверпен ось уже кілька століть є світовою столицею діамантів – прим. авт.). У нас в комісіонці вони коштують 33 тисяч гривень – камені дуже білі і чисті. І на кожен є HRD сертифікати (гарантія і підтвердження найвищої якості дорогоцінного каменю – прим. авт.). Такі прикраси в магазині коштують в 2-3 рази дорожче, ніж в комісіонці або з вітрини ломбарду", - показує новинку харківський ломбардер Олеся Кисельова.

picture

Це вже третя ювелірна комісіонка, де я побувала за останню годину. І в кожної є на що подивитися – то розкішний срібний комплект із масивних сережок і підвіски з великими каменями – і все за 1300 гривень. То родований срібний ланцюжок вагою в 10 г за ціною в 500 гривень. То золоті сережки з красивим зеленим каменем – усього за 2200 гривень.

picture

У цьому ломбарді на вітрині три витончених персні з діамантами – від 3300 до 3800 грн за виріб. За таку ціну в звичайному ювелірному магазині можна хіба що каблучки з фіанітами купити, навіть на прикрасу з напівдорогоцінним камінчиком як аметист або топаз не вистачить.

picture

Без торгової націнки в 200%

Попри весь побачений сьогодні асортименті я розумію, що далеко не кожному харків'янину відомо, що золоті та срібні вироби можна купувати не тільки в фірмових бутіках, а й з вітрин ломбардів або в ювелірних комісійних магазинах.

Моя співрозмовниця з цим погоджується – так і є. У ломбарди та ювелірні комісійні йдуть ті, хто розуміє ціну золота. Серед них, як не дивно, чимало й заможних людей, які не хочуть переплачувати. Хтось бере на подарунок, хтось купує собі, хтось на брухт. Причина проста – вигідно.

На ювелірній виставці ціна виробу стартує від позначки в 1000 гривень за один грам. У ювелірних магазинах і бутіках ціна на 1 г золота у виробі близько 1500 - 2000 млн грн. А в ломбарді можна придбати каблучку або ланцюжок за ціною 1 г золота в 750 - 850 грн. Тобто інвестувати в нові золоті вироби з бутіку сенсу немає – через торгової націнки в 200% -300%.

picture

"Ну, купите ви в магазині золоту підвіску ціною в 4,5 тисячі гривень і вагою в 2 г. Але якщо захочете продати, то оцінювати її будуть виключно за вагою. Тобто більше 1500 гривень ви не отримаєте", - наводить приклад ломбардер.

Підтвердження цьому прямо перед очима. Перстень з аметистом і фіанітами вагою 2,2 г від відомого ювелірного дому на вітрині ломбарду пропонують за 3100 гривень. Знаходжу кілька подібних каблучок на сайті цього ж виробника: первісна ціна близько 8 тисяч гривень, а зі святковою знижкою до Дня всіх закоханих впала аж до 4 тисяч гривень.

picture

Зі срібними прикрасами історія ще яскравіша – цей метал ломбарди скуповують по 10 грн за 1 г, а якщо виставляють на продаж, то просять від 30 до 50 грн за 1 г у виробі. Врешті решт простенька срібна каблучка в комісійному або з вітрини ломбарду обійдеться в 100 – 150 гривень. Срібний родований ланцюжок вагою в 10 г затягне на 500 гривень, а за масивний чоловічий ланцюг завтовшки мало не в палець попросять до тисячі гривень. У ювелірних магазинах ціни на подібні срібні прикраси як мінімум вдвічі, а то й втричі вищі.

picture

Велика афера радянської ювелірної промисловості

Але найчастіше люди не хочуть купувати раніше ношений виріб, зазначає Кисельова. Хтось ревно вірить в енергетику, яку нібито можуть зберігати прикраси, хтось не може перебороти огиду. І якщо в першому випадку переконати складно, то з приводу чистоти виробу хвилюватися не варто, заспокоює ломбардер.

"Перед тим, як виставляти прикрасу на продаж, її завжди піддають ультразвуковому миттю і поліруванню, так що слідів ДНК минулого господаря не залишається", - пояснює Кисельова.

picture

Ще один плюс вітрин ломбардів та ювелірних комісіонок – там можна знайти антикварні, рідкісні або брендові прикраси. Трапляється, що на продаж приносять вироби, які створили на замовлення, за індивідуальним проектом. Але в ломбарді його можна придбати знову ж за ціною ваги.

А ось чого не варто купувати в ломбардах або комісіонках, так це прикраси часів СРСР із великими нібито рубінами, олександритами, шпінеллю.

"Це була велика афера радянської ювелірної промисловості, коли штучно вирощені самоцвіти, синтетику видавали за натуральні камені і продавали за ціною золота. І зараз так теж роблять, закладаючи в ціну виробу вагу напівдорогоцінного каміння. Тільки ніхто нікого не обманює – виробник пише на етикетці, що за вставка, фіаніт або вирощений сапфір. А з радянських виробів, що зараз затребувані – золото без каменів, як ті ж сережки-самовари, або прикраси з діамантами", - зазначила ломбардер.

Найбільш затребувані – каблучки і ланцюги

Що до виробів іноземного виробництва, які теж потрапляють на перепродаж, то важливо знати кілька нюансів. У всіх світових ювелірних брендів, якщо вироби справжні, відмінна якість виконання і завжди висока проба золота – 750.

picture

А ось турецькі золоті прикраси, не всі, але випадково куплені туристами, часто не відповідають пробі.

"Деякі прикраси мають пробу 585, а на перевірці під час хімічного аналізу, за допомогою кислоти, показують всього 582. Для комісійного магазину це не принципово, а на лом, де важливий кожен грам – важливо. Взагалі потрібно дивитися не на країну, а на фірму-виробника, важливо, щоб не кустарщина була", - розповідає ломбардер.

У прикрасах з Індії гарна якість срібла, та й камені, швидше за все, будуть натуральні. Але ось виконання може кульгати – вставки не завжди добре закріплюють, і вони можуть вилетіти, зазначає Кисельова.

До слова, датська компанія Pandora, яка завоювала любов покупців прекрасним дизайном і відмінною якістю, на дорогоцінному металі економить.

"Ми розбирали золотий браслет з шармами, так ось у ньому пружинка золота з пробою, а всередині йде металевий дріт", - наводить приклад ломбардер.

picture

І, нарешті, вибираючи подарунок, пам'ятайте, що найбільш ходові товари з усієї ювелірки – каблучки і ланцюжки.

"Перснів багато не буває, головне знати розмір пальця. Ланцюжок теж надів – і під будь-який кулон. А ось підвіска – річ специфічна. Як і сережки, особливо з англійським замком – їх потрібно міряти. Без примірки хіба що пусети можна купити", - поділилася порадою Олеся Кисельова.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися