Незрілість або компроміс із регіональними елітами – політологи прокоментували скандал із заступником харківського губернатора Кучера

На пост заступника глави ХОДА, який буде керувати гуманітарною політикою в Харківській області, варто було призначити нейтральну фігуру без скандального шлейфа, впевнені політологи.

Скандал навколо новопризначеного заступника голови ХОДА Євгена Грицкова, який трохи більше 10 днів тому приєднався до команди губернатора Олексія Кучера, стане серйозним репутаційним випробуванням для глави Харківщини, вважає політолог Володимир Фесенко.

Новий заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Грицьков був помічений з червоним радянським прапором. Разом із ним він сфотографувався поряд з одіозним колишнім губернатором Харківщини Михайлом Добкіним. Світлина зроблена 9 травня 2018 року на тлі Рейхстагу. Саме тоді колишній очільник Харківщини разом з однодумцями вирушив до Берліна.

"З точки зору кадрової політики голови Харківської обласної держадміністрації безсумнівно це помилка і наслідок відсутності своєї команди і політичної зрілості. З'явиться ще одна велика претензія, і хто його знає, як це вплине на майбутнє губернатора. Навіть в Києві багато чуток про те, що це слабкий губернатор і знаходиться серед претендентів на виліт", - зазначив Фесенко.

Крім кадрового дефіциту спрацювала ще і харківська специфіка – проросійськи налаштованих осіб в регіоні серед чиновників набагато більше, ніж проукраїнських, нагадує політолог.

"Ймовірно, губернатор шукає компетентних чиновників, а вони працювали раніше у Михайла Добкіна, Геннадія Кернеса або Євгена Кушнарьова. А своїх людей немає. Бере чужих, і виявляється, що у них або членство в "Партії регіонів", або проросійські погляди, які контакти з Росією", - пояснює Володимир Фесенко.

Цікавий і той факт, що Євген Грицьків в 30 років зайняв пост проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв'язків та розвитку університету Харківського національного університету міського господарства імені А.М. Бекетова. Випадкові люди в 30-річному віці не стають проректорами вишів.

Політолог Андрій Золотарьов нічого дивного в призначенні соратника Добкіна заступником губернатора теж не бачить. Він вважає цей крок компромісом із регіональними елітами.

"Якщо ти заходиш без команди, то з ким-то доведеться ділитися на паях. А регіональні еліти в Харкові, Дніпрі, Запоріжжі без всяких проблем можуть махати червоними прапорами. Такі маркери стають засобом утримання свого виборця. Питання в іншому – зрозуміло, що ідеологічно цілісної команди у губернатора немає. І бажано знаходити такі фігури, навколо яких не буде скандального шлейфа. Якщо говоримо про нові обличчя, то хоча б будемо послідовні, щоб від цього не тхнуло кулуарним закулістним договорняком, якими часто грішить українська політика", - іронічно зауважив Золотарьов.

Скандал, з якого почалася робота в ХОДА Євгена Грицькова, не буде останнім, вважає Андрій Золотарьов. Гуманітарна сфера – це завжди джерело конфліктів, і в цій ситуації владі потрібно було б пошукати нейтральну фігуру. Тепер щоб зам Кучера не зробив, він буде генерувати конфлікти і стане об'єктом критики.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися