«Потьомкінський» фасад. Як Терехов і Кузьмін використовують Будинок нерухомості, ризикуючи безпекою харків'ян

Попри те, що будівля колишнього БТІ досі не введена в експлуатацію, що несе потенційну небезпеку для громадян, у ній приймають харків'ян

Будівля колишнього БТІ, або по-новому Будинку нерухомості, недороблена та досі не введена в експлуатацію. Займався реконструкцією безпосередньо тоді ще віце-мер, а тепер мер Харкова Ігор Терехов. А зараз його новий заступник Сергій Кузьмін перевів туди підлеглих і там приймають харків'ян, наражаючи на ризик життя співробітників і громадян.

Після скандального призначення в Харкові в жовтні 2021 року на посаду віце-мера Сергія Кузьміна, якого ЗМІ називають ставлеником ОП, він зупинив свій вибір робочого місця на будівлі Будинку нерухомості на Павлівській площі, 4. У цей же будинок він перевів співробітників підзвітних йому департаментів.

Річ у тім, що реконструкція будівлі міського Бюро технічної інвентаризації (БТІ), яка тепер називається Будинок нерухомості, розпочалася ще у 2016 році. Відповідальним за цей проєкт був віце-мер Ігор Терехов. Щоправда, Ігор Олександрович не укладався у терміни виконання поставленого мером завдання з реконструкції будівлі БТІ, тому здавання об'єкта кілька разів переносилося.

Коли закінчити роботи до 1 січня 2020 року, як те урочисто обіцяв Терехов, не вийшло, щоб остаточно не завалити виконання доручення Кернеса, Терехову довелося доповісти меру, що всі роботи закінчені та можна відкривати будинок Будинку нерухомості. Що зробив Геннадій Кернес на день міста – 23 серпня 2020 року. Щоправда, роботи на той момент фактично були закінчені тільки на першому та частково на другому поверхах будівлі.

Але найцікавіше те, що навіть через півтора року після "відкриття" Будинку нерухомості ця будівля на Павлівській площі, 4 досі не введена в експлуатацію. І її використання органами місцевого самоврядування та віце-мером Сергієм Кузьміним може бути незаконним.

Те, що у будівлі Будинку нерухомості ще не закінчені роботи, можна побачити на фотографіях: огризки труб, обривки проводів, проблеми з пожежною безпекою, сміття та недороблені стелі.

При цьому співробітникам доводиться тіснитися по кілька десятків людей в одному кабінеті.

picture

Виходить, що віце-мер Сергій Кузьмін, який курує Департамент з інспекційної роботи, – саме та людина, яка має забезпечувати у місті дотримання містобудівного законодавства та здійснення державного архітектурно-будівельного контролю. Але Кузьмін сам же свідомо порушує вимогу закону, працюючи у будівлі, яка не введена в експлуатацію.

Як писали ЗМІ, Терехов і Кузьмін могли влаштувати "перетасування" відділів у мерії, нібито для того, щоб остання отримала під свій повний контроль новий Департамент інспекційної роботи, до якого хотіли передати ДАБК. Проте новий департамент під кураторством Кузьміна просто не зміг пройти акредитацію у Мінцифрі та отримати у ДП "ДІЯ" доступ до реєстру – Єдиної державної електронної системи у галузі будівництва і, відповідно, не може здійснювати повноваження архбудконтролю. І з Нового року зупинилися перевірки та видача документів, що призвело до кризи у будівельній галузі Харкова.

Але складається враження, що це не турбує Кузьміна, який свого часу очолював центральний ДАБК України та був звільнений звідти особисто прем'єр-міністром Гончаруком. За даними ЗМІ, зараз у Кузьміна нібито є "дах" – нардеп від ОПЗЖ Ігор Абрамович, який, як стверджують журналісти, може курувати роботу мера Терехова та здійснювати його неформальний зв'язок з ОП. Подейкують, що Кузьмін присланий до Харкова, нібито щоб курувати будівельну та дозвільну галузі діяльності мерії.

Але у цій історії є один важливий нюанс – це безпека життів муніципальних службовців і харків'ян, які відвідують Будинок нерухомості. Оскільки об'єкт не введено в експлуатацію, то немає гарантій того, що він безпечний і у ньому можуть бути люди. Якщо ж комусь на голову впаде шматок стелі або когось ударить струмом, то відповідальність за це можуть понести особисто Терехов і Кузьмін, оскільки знають, що реконструкція об'єкта до кінця не закінчена, об'єкт не введено в експлуатацію, але свідомо ігнорують цей факт.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися