Як харків'янка доглядала та лікувала 50 папуг, покинутих у зимовому лісі

Заради того, щоб врятувати 50 пташенят хвилястих папуг, 35-річна волонтерка з-під Харкова годувала знайд через чотири години, возила найслабших із собою на роботу і сподівається, що їхні майбутні господарі будуть любити і піклуватися про вихованців не гірше, ніж вона.

"Перші три доби взагалі не спала"

"Перші два тижні потрібно було годувати папужок через 4 години. Навіть якщо на кожного пташеня витратити 2 хвилини, уходило 2 години. А ще кашу папугам потрібно було приготувати, нагріти, прибрати в клітинах, замінити зерно на свіже, щоб ті, хто захотів, змогли подзьобати. Вночі годувала, вдень працювала. Перші три доби взагалі не спала. Потім вдавалося подрімати вночі по 2 години ", - згадує попередній місяць 35-річна Ольга, яка виходила 50 хвилястих папужок, яких невідомий викинув в пакеті в лісі на Залютино.

Жінка себе скромно називає волонтером, уникаючи питань про роботу. Зате про пернатих говорить з любов'ю – відразу розумієш, що псевдонім "Птічкіна", під яким її знають в соцмережах, не випадковий.

picture

У перші дні здавалося, що 50 пташенят не виживуть – все-таки комфортна для хвилястих папуг температура від +20 до +25, допустима мінімальна +18. А птахи, яким було не більше тижня від народження, провели на морозі кілька годин, поки випадковий перехожий не натрапив на пакет, повний дитинчат, які пищали. Ускладнювало ситуацію і те, що всі пташенята виявилися заражені цирковірусом, небезпечним для хвилястих папуг. Через цю інфекцію птахи частково або повністю залишаються без пір՚я і до кінця своїх днів будуть переносниками небезпечного вірусу. А ще частіше за інших хворіють.

Так кілька тижнів тому Ользі знову довелося поборотися за життя одного з пташенят, який раптом відмовився самостійно клювати.

"Довелося возити його з собою на роботу, годувати кожні 2-3 години, давала йому ліки. І папужка так проїздив зі мною тиждень. А потім зміцнів. Зараз всі пташки їдять самостійно", - задоволено розповідає Ольга і напівжартома тричі спльовує через ліве плече.

picture

На прийом до орнітологів - у рушниках і з грілками

Доля 50 знайд виявилася небайдужою багатьом людям – відомі орнітологи, заводчики і рядові харків'яни перераховували гроші на ліки, спеціальний корм і лампи для обігріву хворих пташенят.

До справи підключилися орнітологи з харківської клініки "Центр Вет". За мінімальну оплату в 50 гривень за кожного пернатого ветеринари дбайливо оглянули підопічних волонтерки і призначили лікування.

"Я зібрала всіх малюків, повезла їх до клініки. Хто як одягнений, а "діти" в рушничках усередині коробок, грілки всередині коробок, рушники зовні коробок, закутані пледами, в машині з підігрівом сидінь їхали в найкомфортніших умовах! Прийом тривав трохи більше 5 годин – почали оглядати пташенят після закриття, щоб не інфікувати інших птахів. Поїхали ми з клініки після 11 ночі", - згадує Ольга.

picture

Найбільш лисий обріс пухом і став схожий на Ейнштейна

Сьогодні ніхто з орнітологів не береться прогнозувати, чи виростуть у залютинських знайд пір'я. Усе залежить від того, наскільки сильно вірус вразив пташенят.

"У мене є улюбленець – найбільш лисий і найбільш бойовий, він із самого початку добре їв. І зараз у пташеняти на попі і на голові виріс пух, сіренький, як у кульбаби. І папужка став просто копією Альберта Ейнштейна", - описує улюбленця Ольга.

Жінка не приховує – доглядати за пів сотнею пташенят втомлює. Тим більше, що вони не єдині пернаті, яких волонтер прихистила – у Ольги зараз живуть голуби, ворони, сороки, галки і навіть одна качечка. Всі птахи потрапили до жінки з травмами – у когось немає крила, у когось лапки – і нікого після зцілення волонтерка не жене геть.

picture

Багато з тих, хто в перші дні зголосився забрати пташенят, попросили зберегти свої телефони, щоб взяти птахів, коли ті зміцніють. Ольга сподівається, що інтерес людей не зникне після того, як ажіотаж навколо історії вщухне.

"Потрібно пам'ятати, що ці папуги будуть заразними все своє життя. І якщо власник за якийсь час купить в пару вихованцеві пташку, то новенький теж заразиться цирковірусом. До того ж вірус послаблює імунну систему птахів – папужка все своє життя буде хворіти частіше. І потрібно бути готовими до того, що доведеться звертатися до орнітологів. А ще купити спеціальну лампу, щоб обігрівати пташку – у них недостатньо пір'я, а у деяких і зовсім немає. І наскільки люди готові пам'ятати про це захворювання, забезпечувати усі умови утримання – питання", - розміркує Ольга, сподіваючись, що її вихованців згодом візьмуть відповідальні господарі.

До слова

Наступного дня після того, як перехожий знайшов 50 птахів, волонтери написали заяву в поліцію. Однак кримінальне провадження за фактом викинутих папуг поліція не відкривала, повідомили "Коментарям. Харків" у прес-службі головного управління Нацполіціі в Харківській області.

Не вдалося правоохоронцям розшукати і горе-заводчика, який викинув пташенят на мороз.

"Була реєстрація в журналі обліку територіального відділу поліції. Але осіб, причетних до вказаного факту, виявити не вдалося ", - розповіли правоохоронці.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися