Дитячих суїцидів на Харківщині в 2019 році стало більше, ніж у 2018

Щоб звести рахунки з життям, дівчати частіше вибирають пігулки, хлопці – зашморг, і майже ніколи не залишають передсмертних записок.

У дітей немає страху смерті

Вийшов у вікно, наковталася таблеток, засунув голову в зашморг – самогубство завжди приголомшує, як холодний душ, залишаючи більше питань, ніж відповідей. А дитяче – і поготів.

"У 2018 було 8 суїцидів зі смертельними наслідками, в 2019 році є зростання – вже 12. Ще в минулому році було 24 спроби вчинити самогубство. І один "успішний" суїцид неповнолітнього є з початку цього року ", - констатує інспектор ювенальної превенції УПД ГУНП в Харківській області, майор поліції Костянтин Зайцев.

За сухими цифрами - історії нерозділеного кохання, ранні вагітності і навіть відчай через невдачі в навчанні. Спроби накласти на себе руки частіше роблять дівчата, зазначає інспектор, і нерідко, щоб привернути увагу.

зайцев.JPG

"Дівчата можуть з'їсти 20 таблеток валеріани, розуміючи, що це не закінчиться фатально. Або порізати, точніше, подряпати собі вени. Остаточні суїциди частіше здійснюють хлопчики – якщо зважився, значить, зробить. І хлопці частіше вішаються", - говорить Зайцев.

Переважна більшість самогубців – підлітки у віці від 14 до 18 років. Саме дитячих смертей, на щастя, вкрай мало – хоча у всіх школярів немає страху смерті, малолітні (діти до 14 років - прим. авт.) особливо гостро бояться втратити матір, що їх і зупиняє, пояснюють співробітники поліції.

Тому серед 12 трагедій минулого року особливо виділяється історія з Кигичівку, де повісився 10-річний хлопчик. Цілком звичайна сім'я, як для райцентру: батько хоч і пив раніше, але останні роки з алкоголем зав'язав, навіть на роботу влаштувався, розповідають поліцейські. Що штовхнуло хлопця в петлю, батьки не знали.

Нерозділене кохання і погані оцінки

Суїцид – це царина психологів, ми ж в першу чергу з'ясовуємо, довели дитину до самогубства чи ні – і на цьому наші повноваження закінчуються, кажуть правоохоронці. І найчастіше, чому саме неповнолітній вирішив піти з життя, не вдається дізнатися, визнають інспектори ювенальної превенції. У дитини вже не розпитаєш, та й ті, хто зважився на такий відчайдушний крок, як правило, були не з балакучих. А передсмертні записки залишають дуже рідко. Але, на думку правоохоронців, підлітки йдуть на самогубство, тому що бояться, переживають і хочуть уникнути відповідальності через проблеми, яка для дорослого виявиться дріб'язковою або легко розв'язуваною.

Так сталося з 15-річною харківської школяркою, яка в минулому році наклала на себе руки через те, що скотилася у навчанні. Хороша дівчинка, відмінниця, з нормальної сім'ї, де виховували, трохи суворіше, ніж потрібно було, згадують інцидент в поліції. Або незапланована вагітність, яка загнала в петлю 16-річну школярку в одному з сіл у Харківській області – подалі від косих поглядів і пліток земляків.

4PW5dcuFQmhDbgIDWIEZA8J5h.jpg

Нещасливе кохання як привід звести рахунки з життям, мабуть, найпоширеніша причина суїциду для дівчат і хлопців. У серпні 2019 року через нерозділене почуття до молодого чоловіка на яблуні повісилася 15-річна школярка з Харкова. У такої красуні за рік-другий відбою не було б від залицяльників, дивуються правоохоронці. І вже зовсім недавно в Харкові 17-річний хлопець, якого покинула дівчина, зважився публічно розрізати собі живіт. Але, на щастя, у юнака не було досвіду сеппуку, і спроба не стала успішною.

А ось соціальне середовище не є визначальним для самогубців: з життя йдуть діти як з бідних, так і з благополучних сімей, говорить Зайцев. Хоча і тут трапляються винятки.

"Повісився 16-річний хлопець – гарний, тямущий, але батько і мати пили безпробудно. Один з небагатьох, хто залишив записку: "Я не бачу перспектив", - згадує інспектор.

Зайвий піар "клубу самогубців"

Ми постійно моніторимо соцмережі – чи не з'явився черговий "клуб самогубців", чи немає у нього послідовників, кажуть правоохоронці. У минулому році до поліції звернулися друзі 17-річного хлопця і поскаржилися, що той почав поводитися дивно. Виявилося, що підліток "підсів" на гру смерті "Синій кит", сенс якої у виконанні півсотні завдань, де фінальне – самогубство. Співробітники поліції "зловили" хлопця на 45-му завданні, після чого парубка направили на лікування. Але виявилося, що він захопився грою в групі смерті через те, що у мами з'явилася нова сім'я, і вона викинула старшого сина як кошеня в училище, пояснює інспектор.

Власне ж згадка про гру "Синій кит" у поліцейських викликає роздратування. Небувала популярність прийшла до групи смерті після і завдяки розголосу, підкреслюють правоохоронці.

"Синій кит" - роздута журналістами проблема, якій ЗМІ зробили вірусну рекламу. До публікації про гру мало хто знав, а потім серед дітей стало модно грати в "Синій кит". У Харкові випадків самогубства через групу смерті не було, але у нас глобальна проблема – батьки не знають, під яким ніком в соцмережах зареєструвався їхня дитина, хто її друзі взагалі", - каже інспектор.

Шкільний психолог – не всесильний, у першу чергу сім'я повинна звертати увагу, якщо змінилася поведінка дитини: став замкнутим, сумним. Це не обов'язково мають бути думки про суїцид, але такі симптоми повинні насторожити, зазначає Зайцев.

"З мого досвіду, мінімум половини суїцидів можна було уникнути, якби дитина спілкувався з батьками. Не номінально, а могла би поділитися своєю проблемою. Для дитини це глобальна нерозв'язна біда, а батько може підказати, що вона яйця виїденого не варта", - упевнений інспектор.

SEM_pRKR-ft0s14o-XiMI6yMq.jpg

"Батьки часто відчувають такі ж емоції, що і дитина"

Суїцид, як і будь-які дії, спрямовані на шкоду самому собі, пов'язані з втратою особистісного сенсу, підкреслює психолог Петро Власов.

"Для дитини 3 років ціннісна криза так само актуальна, як і для дорослого. Діти в цьому віці починають плакати, усвідомивши, що помруть. І вони задають питання: "А навіщо мені жити, якщо я все одно помру?" Пізніше дитина задається питанням: "Як я можу в цьому житті реалізуватися, ким я можу бути?" Найбільш чутливі, найбільш усвідомлені діти і підлітки відчувають кризу особистісної ідентичності найгостріше: "Як же так, я такий особливий – і нікому не потрібен?"

Усвідомлення, що в такому вигляді дитина нікому не потрібна, призводить до того, що вона починає завдавати собі якісь травми. А гіпертрофоване прагнення заподіяти собі шкоду внаслідок кризи – це суїцид.

"Самогубство – це деструктивний протест людей, великих і маленьких, які не розуміють, як себе вбудувати в навколишнє середовище. І батьки часто не можуть допомогти своїй дитині, тому що відчувають такі ж емоції, що і вона – втрату цінностей, сенсу", - пояснює Петро Власов.

Але дорослі легше справляються з кризою, тому що у них є друзі і колеги, які можуть підтримати, підбадьорити, допомогти. Тому для дитини і підлітка особливо важливо живе спілкування. Тим більше, що соцмережі не замінять його.

"Якщо дитина соціалізована і контактна, то зовнішнє середовище підтримає. Ті ж друзі на побутовому рівні: підемо грати в футбол, подивимося кіно. Тому для дитини важливі гуртки, друзі – чим ширше коло спілкування, тим вище шанси пережити кризу. І знайти своє місце", - підкреслює психолог.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися