У Харкові кліщі відкрили сезон

Незвично ранню активність кліщів ентомологи і інфекціоністи пов'язують з рекордно високою температурою

Попереду довгі вихідні, які через неймовірно теплу температуру багато харків'ян планують провести на природі: хтось буде смажити шашлик, хтось відправиться в ліс косити червонокнижні первоцвіти. І тим, і іншим під час відпочинку варто бути напоготові – кліщі вже відкрили сезон полювання.

Ці токсичні членистоногі (кліщі, як і павуки, не комахи) прокинулися в Харківській області вже в кінці лютого. 27 лютого в соцмережах жителі Харкова вперше продемонстрували трофей після прогулянки з собакою – кліщ намертво вчепився в шкіру голови людини.

Із перших днів березня температура в області пішла на рекорд: денні +15 і +18 градусів більше відповідали б другому місяцеві весни. І зустрічей із кліщами стало в рази більше - харків'яни поверталися після прогулянок в одязі, буквально унизаному паразитами.

picture

"Після того, як встановилася температура +10 кліщі – це реально. Важливо, не те, наскільки паразит активний, а то, чи інфікований він. Якщо кліщ кусає, ймовірність занесення в кров майже 100%. Безумовно, ймовірність, що паразит став носієм інфекції, вища, коли він прожив весну або частину літа, під час яких він харчувався", - пояснив директор Харківської обласної дитячої інфекційної лікарні Дмитро Кухар.

Пацієнти, які заразилися після укусу кліща хворобою Лайма (бореліоз), є кожного року, але якогось особливого стрибка хворих у порівнянні з попередніми роками інфекціоністи не помітили.

Однією з причин, через яку в цьому році може бути особливо багато кліщів, називають теплу зиму. Існує думка, що під час морозів якась кількість паразитів вимерзає.

З іншого боку кліщі прекрасно ховаються в лісовій підстилці і переживають морози, каже ентомолог, науковий співробітник в Національному науковому центрі "Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини" Сергій Філатов.

"І їх чисельність залежить не стільки від зимових температур, скільки від кількості гризунів, на яких харчуються в різні стадії розвитку кліщі. Личинки кліщів живляться на гризунах, німфи (підлітки) смокчуть кров із більших гризунів, з їжаків і зайців, а дорослі кліщі харчуються вже на більших тваринах", - пояснив Філатов.

На початку весни на полювання вийдуть кліщі-німфи і дорослі паразити. Будуть серед них і агресивні до людини, тобто такі, які можуть нападати. Таких в Харківській області всього три види (в тропіках агресивних до людини паразитів куди більше), зазначив ентомолог. А от із дерев кліщі не падають – це поширений міф, але паразити завжди знаходяться в нижньому ярусі, в підстилці, в трав'янистій рослинності, максимум – на чагарнику.

picture

Тому, якщо плануєте вибратися на відпочинок за місто, дотримуйтесь звичайних застережних заходів: завжди, коли йдете в ліс, надягайте штани і сорочки з довгими рукавами, закриті черевики. Непогана ідея заправити штани в шкарпетки. А повернувшись із лісу, потрібно перевірити одяг. І якщо вже стали "жертвою" кліща, віднести паразита інфекціоністам або експертам до Лабораторного центру – щоб вчасно виявити хворобу Лайма.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися