На Харківщині бізнесмени планують вирити кар'єр на землі, яку повинні приєднати до заповідника

Екологи і зоологи дев'ятий рік борються за приєднання ділянки до Дворічанського парку, але на відміну від бізнесменів, яким видали дозвіл на розробку кар'єру, натикаються на протидію чиновників усіх мастей та рівнів

Ділянка на Харківщині потрапила до світового переліку глобально важливих для збереження

Бути чи не бути крейдяному кар'єру поруч із Національним природним парком "Дворічанський", сьогодні вирішують на громадських слуханнях мешканці Петроівановкі і навколишніх сіл. І поки обивателі прикидають, наскільки вигідна місцевим мешканцям 30-річний видобуток корисних копалин, екологи і зоологи б'ють на сполох. Петроівановскій крейдяний кар'єр знищить один з унікальних ділянок на території України, можна побачити рідкісні червонокнижні рослини та істоти.

Про майбутню розробку крейдяного кар'єру Максим Височин, який був директором Дворічанського парку 8 років до 30 грудня 2019 року, дізнався півроку тому з районної преси. Пізніше знайшов підтвердження інформації на сайті Міністерства екології.

"Ми ще влітку виїжджали на місце по тих координатах, де мають намір кар'єр рити. Зробили перелік червонокнижних рослин, навіть прорахували збиток, який принесуть бізнесмени, якщо почнуть розробляти це крейдяне родовище", - розповідає Височин.

А збитки і справді чималі – разом із ділянкою крейдяних схилів зникнуть 100 тисяч полину суцільнобілого, 10 тисяч рослин громовика донського, 2 тисячі бурачка голоніжкового, який взагалі дуже рідко зустрічається, тому втрата популяції буде дуже серйозною проблемою, пояснює еколог і біолог Михайло Баник, який працює в Дворічанському парку.

picture

"А ще левкой запашний (1000), гісоп крейдовий (2000), шоломниця крейдова (500), переломник Козо-Полянського (20000), горицвіт весняний (5000), ранник крейдовий (2000) - також рослина дуже рідкісна, костриця крейдяна (100) - виключно рідкісний вид, кипець Талієва (10000), ковила волосиста (5000), ковила пірчаста (1000). Це все унікальні червонокнижні рослини",- на одному диханні перераховує Банник.

Разом із рідкісними квітами, які можна побачити тільки на крейдяних схилах, зникнуть червонокнижні комахи і навіть тварини.

Ділянок, де є родивища крейди, в Україні і в Харківській області достатньо, а ось з такою багатою флорою – практично не залишилося, підкреслюють екологи. Не випадково ж ця локація потрапила до світового переліку глобально важливих для збереження різноманітності рослин територій (Important Plant Areas).

picture

Бізнес проти зникаючих видів

Біологи не випадково знають ділянку, як свої п'ять пальців – із 2012 року вони борються за те, щоб її включили до складу Дворічанського парку. Десятки листів, звернень – а віз і нині там. Нинішній керівник парку Андрій Кобилів перериває сотні документів – на жодному немає формальної відмови. Але в кожній другій відповіді чиновників від Госгеокадастра всіх рівнів і обласного департаменту екології – рекомендації доопрацювати звернення.

"Немає конкретної відмови, але вічно претензії: то недороблене, це зміните. І це ж триває з 2012 року", - зазначає Кобилів.

Зате до майбутньої діяльності ТОВ "Петроівановского крейдяного кар'єру" у чиновників ніяких претензій немає. Ледве ті звернулися за дозволом – отримали добро. І як тут не вгледіти зацікавленість?

А бізнесмени вже і супровідною документацією обзавелися – її розробила компанія ТОВ "Укргеоінвест консалтинг". І що шокувало екологів, в ній стверджують, що ніяких рідкісних рослин на схилах немає.

picture

Звідки взялася ця помилка у ТОВ "Укргеоінвест консалтинг" пояснює його засновник Юрій Ісаєв

"Ми зверталися до Дворічанського парк з офіційним листом, щоб вони вказали, які рідкісні рослини там є. Але ніхто нічого не відповів – ні проекту розширення, ні копії карти - просто повна тиша. Навіть відповідь не дали ніякої – 1,5 або 2 місяці тому. Вони 9 років намагаються розширити, але без результату. Я вам скажу з досвіду: якби там було щось важливе, вже б розширили. А це старий кар'єр, розробка була ще з радянських часів", - заявив "Коментарям. Харків" Ісаєв.

Височин від таких заяв буквально закипає – ніяких листів і звернень від "Укргеоінвест консалтинг" не отримував. Чи не бачив звернень геологів-комерсантів і нинішній глава Дворічанського парку.

"Вони посилаються на довідку з Госгеокадастра, що, мовляв, немає ніяких рослин взагалі. Нею і оперують. А експерти Госгеокадастра довідку, що немає взагалі ніяких рослин на тій ділянці, видали, не виїжджаючи з кабінету",- гірко резюмує Височин.

 



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися