Удар по бізнесу. Протистояння за ринок «Барабашово» обернеться збитками для підприємців

Навколо харківського ринку «Барабашово» підприємці звели барикади, поставили протитанкові їжаки і готуються до безстрокового протесту. Чиєю б перемогою війна не закінчилася, бізнесмени втратять прибутки, прогнозують економісти.

Палять багаття і готові до штурму

Протитанкові їжаки, барикади, палаючі вогнища і будівельні каски – найбільший ринок Східної Європи нагадує обложену фортецю, готову дати відсіч. Підприємці ТРЦ "Барабашово" менше, ніж за добу зміцнили його периметр. До цього кроку їх підштовхнули провокації, які тривали майже два тижні, розповів "Коментарям" начальник прес-служби ТЦ "Барабашово" Сергій Зайцев.

"Невідомі поширювали папірці, на яких було написано, що це припис про демонтаж торгових павільйонів. Їх не вручали, а просто клеїли. Між торгових рядів ходили провокатори і говорили: "А все одно вас знесуть, вам кінець". Терпіння підприємців вичерпалося. І вчора вони зібралися, поставили протівобульдозерні їжаки поруч із рядами, які, судячи за фіктивним приписами, планували знести. Стоять діжки, горить багаття, каски будівельні – весь джентельменський набір", - пояснює ситуацію Сергій Зайцев.

Підприємці налагодили цілодобове чергування, організували медпункти і навіть запросили пожежну бригаду. Все організовано, мирно, але ми будемо до останнього відстоювати власний бізнес, підкреслюють торговці.

"Для 95% підприємців" Барабашово" ця робота – єдине джерело доходу. Дорога знищить по суті весь торговий центр – під знесення підуть ряди, де торгують лінолеумом, "залізяччям", "посудом", шкіряним одягом, взуттям, частково майданчики "Струмочок" та "Інтер". Більше 2 тисяч торгових місць – це означає, що більше 10 тисяч осіб (підприємців, реалізаторів, вантажників) втратять роботу. Власне дорога з часом вб'є весь ринок", - говорить Зайцев.

Безстрокова акція

Ніяких нових торгових місць замість тих, що підуть під знесення, міська влада не запропонувала, кажуть бізнесмени. А ті майданчики, де підприємцям обіцяли побудувати павільйони, знаходяться в приватній власності.

Торговці мають намір захищатися не тільки вручну, але і в судах – зараз вони оскаржують рішення Харківської міськради про будівництво дороги. Але, знаючи, як місцева влада ігнорує рішення судів, як це було у випадку з незаконним підвищенням ціни на проїзд в метро і в міському транспорті, або як це відбувається з багатостраждальним проспектом Григоренка, який, не дивлячись на рішення суду, перелицьовують в проспект Жукова, підприємці підкреслюють – їхня акція протесту безстрокова.

І щоб не допустити кривавої розв'язки, сьогодні вранці бізнесмени "Барабашово" попросили захисту і у силових органів. Начальник ГУНП Валерій Сокуренко на зустрічі з підприємцями заявив, що торгові павільйони можуть знести тільки ім'ям України, тобто після рішення суду.

kbD9CAW7Rn-jU8VfgxXzNeDL4.jpg

Почнуть будувати, уладнавши питання в судах

Ухилившись від прямої відповіді, коли почнеться і чи почнеться взагалі штурм "Барабашово", Харківська міськрада відреагував на акцію протесту підприємців, традиційно переклавши всю провину за те, що відбувається на нардепа Олександра Фельдмана, давнього опонента Геннадія Кернеса.

"Дорога, що з'єднує вулицю Шевченка і проспект Ювілейний, була зарезервована в Генеральному плані Харкова ще в 1953 році. Ця ж дорога була внесена в Генеральні плани розвитку Харкова в 1986, 2004, 2013 і 2019 роках.

Також із проханням побудувати цю дорогу в жовтні 1997 року до Харківської міської ради звертався і фактичний власник ринку "Барабашово" Олександр Фельдман (документи додаються). Всі істерики і подвійні стандарти, які так званий господар ринку "Барабашово" поширює серед підприємців, не відповідають дійсності.

Всі питання, пов'язані із законністю будівництва дороги від вулиці Шевченка до проспекту Ювілейного, знаходяться в судах і будуть вирішуватися згідно з чинним законодавством України. Дорога буде побудована, як тільки всі необхідні формальності будуть улагоджені", - йдеться в заяві міської влади.

"Коли підприємець виходить на барикади, він перестає заробляти"

Чим би не закінчилася війна міської влади проти ринку "Барабашово", а в програші в будь-якому випадку залишаться підприємці. Гроші люблять тишу і спокій, а конфлікт, тим більше в гарячій стадії, явно не помічник бізнесу.

"Проблема ринку" Барабашово" в постійному відтоку покупців. Цей конфлікт призведе до ще більших збитків. Під час протистояння підприємці займатимуться війною, а не торгувати. Бізнесмен повинен заробляти гроші, це його основна діяльність. Коли підприємець виходить на барикади, він перестає заробляти, платити за оренду і зарплату ", - пояснив президент харківської Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися