Харківські лікарі готуються до зустрічі з китайським коронавірусом і протистоять грипу

При контакті з китайським коронавірусом майже 100% вірогідність захворіти, тому в разі епідемії захисна маска буде не зайвою

У китайського студента була типова пневмонія

У китайського студента, який лежав в інфекційній лікарні, спочатку була типова пневмонія, підкреслює директор Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота. Після неперевіреної інформації про нібито підозру на коронавірус у азіатського студента, яку поширили деякі харківські ЗМІ, її телефон червоний від дзвінків.

"Не було відпочатку підозри на коронавірус. Нам навіть не передавали екстреного сповіщення. Є робоче визначення випадків підозри на небезпечні інфекції, прописане ВОЗ. Перше: лікарів повинна насторожити атипова картина хвороби, яка не підпадає під жодні діагнози. Друге – епідеміологічна складова: поїздка до Китаю, контакт із хворими. І третє – лікарі відсівають усі можливі діагнози. Все це провели, і якщо збудник не виявили – аналізи відправляють до лабцентру, тоді ми ще крутимо-вертимо. І якщо вже ми не знайшли, то направляємо біоматеріали на дослідження до Києва", - перераховує алгоритм діагностики коронавируса Любов Махота.

У китайського студента була класична картина захворювання, традиційне у випадку з пневмонією лікування і як результат – одужання.

Маски не зайві в разі епідемії

Китайський коронавірус – уже третій спалах подібних інфекцій із початку тисячоліття. Першим був SARS-CoV, відомий як "пурпурна смерть" або атипова пневмонія, який в 2002 році теж стартував в Китаї. Спочатку влада Піднебесної приховували епідемічний характер атипової пневмонії, через що коронавірус встиг поширитися на сусідні Гонконг і В'єтнам, а в лютому 2003 року – і на інші країни та континенти. Усього на SARS захворіли 8437 осіб, 813 із них померли.

Другим, ще більш агресивним і смертоносним коронавірусом, відомим сучасним епідеміологів, став MERS-CoV – близькосхідний респіраторний синдром. Це інфекція зародилася в Саудівській Аравії в 2013 році, і з 145 пацієнтів, яким діагностували MERS у тому році, 62 загинули. У 2015 році MERS поширився в 23 країнах: СА, Ємен, ОАЕ, Франції, Німеччини, Італії, Греції, Туніс, Єгипет, Малайзію, Таїланд, Південну Корею. І в 2015 році було вже 1154 підтверджених випадки захворювання і 431 загиблий від нього.

На щастя, підтверджених випадків SARS і MERS не було в нашому місті, говорить головлікар Харківської обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні Дмитро Кухар.

"Ми готувалися до того, щоб зустрітися з цими інфекціями: опрацьовували клінічний перебіг хвороби, як до нього повинен бути готовий персонал різного рівня, набір медикаментів для посімптомной терапії, як обстежити пацієнта, план госпіталізації, ізоляція в лікарні. Все опрацьовуємо і тепер, щоб бути готовими, якщо щось все-таки буде", - спокійно підкреслює Кухар.

_0V-teKrqaJ-B5ttS63omqglF.jpg


Новий китайський коронавірус дуже контагіозний, і при контакті з інфікованим майже 100% вірогідність захворіти. Поки смертей менше, ніж від попередніх інфекцій, але їх все одно достатньо, ділиться спостереженнями головлікар.

Захисні маски і респіратори, які китайці, корейці і японці добровільно одягають під час будь-яких епідемій, у відчайдушних харків'ян викликають змішані емоції, в діапазоні від побоювання до сміху, по суті – жодної адекватної.

"В Україні рідко хто маски надіває в громадському транспорті. Але (маски під час епідемії – прим. авт.) – це показник освіченості і дисципліни населення. Там (у Китаї та в Японії) індивідуальним засобам захисту більше приділяють уваги, і в багатьох громадських місцях встановлюють бокси, де можна безкоштовно взяти нову маску замість ношеної", - зазначає лікар-інфекціоніст.

Хворих на грип багато, а кір пішла на спад

Іноземні студенти, яких чимало в Харкові, періодично привозять екзотичні інфекції. Але зараз в регіоні підняв голову грип, поширенню якого сприяє аномально висока як для зими температура і сльота. "Підвищення захворюваності є, до того ж зараз час другої хвилі грипу, який традиційно припадає на кінець січня – початок лютого. Зараз у дитячій інфекційній лікарні лежать з різними діагнозами близько 250 пацієнтів, лікарня розрахована на 320 ліжок. Серед хворих є і хворі на грип штамів А і В, в тому числі і з H1N1 ( "свинячий грип"). А ось кір в Харкові пішла на спад – нині в дитячій інфекційній лікарні немає жодного пацієнта з таким діагнозом, з початку 2020 року було всього один з кором серед госпіталізованих. Щеплення свою роль зіграли", - зазначив Кухар.

Карантин запровадили в 13 навчальних закладах Харківщини

На сьогодні в Харківській області вже ввели карантин в 13 школах, серед них і одна в Харкові, повідомили в прес-службі Харківської облдержадміністрації. Десь закривають класи, десь цілі школи, там, за інформацією Департаменту науки і освіти, захворіли 889 учнів.

- У Валківському районі - 1 школа;

- У Великобурлуцькому - 1 школа;

- У Зміївському - 1 школа;

- У Дворічанському - 4 школи;

- У Куп'янському - 1 клас в 1 школі + 1 клас в 1 школі Куп'янська;

- У Печенізькому - 1 школа;

- У Шевченківському - в 1 школі 1-е - 4-х класів;

- в Пісочинської ОТГ - 1 клас в 1 школі.

У всіх цих випадках причина карантину - ГРВІ.

Плюс закрито 1 клас в 1 школі Красноградського району - там скарлатина.

Також готуються вводити карантин в ліцеї-інтернаті "Обдарованість", де навчаються 329 дітей, через ГРВІ.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися