У Харкові лікарі панікують через оповіщення про майбутні зміни в умовах роботи і оплати

Надбавки не скоротять, а другий етап медреформи дозволить лікарям і медсестрам лікарень заробляти більше без прив'язки до стажу роботи, запевняють юристи.

Стандартне повідомлення

Документ, в якому співробітників Харківського перинатального центру попереджають про значні зміни умов праці, викликав у середовищі медиків і пересічних харків'ян справжній переполох. Ним з анестезіологом Максимом Федаком на правах анонімності поділилися співробітники перинатального центру.

"Адміністрація КНП" Міський перинатальний центр "ХМР повідомляє вам про істотну зміну умов праці співробітників КМП" МПЦ "ХМР в тому числі, де не виключені зміни: системи та розмірів оплати праці, розмірів доплат, надбавок, зміна режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, зміни розрядів і найменувань посад, зміни посадових обов'язків і завдань. У разі відмови продовження роботи ... в нових умовах ... трудовий договір буде з вами припинений ", - йдеться в документі.

Попередження, за словами Федака, означає, що медпрацівникам, які підпишуться, уріжуть зарплати, знімуть уже існуючі надбавки (наприклад, за шкідливість – як у співробітників психіатричних або інфекційних лікарень, або у рентгенологів). А всіх тих, хто не підпише – звільнять. Позначаться зміни і на пацієнтах, впевнений анестезіолог.

"Українських медпрацівників прийме Європа, а пацієнтів – українська земля", - емоційно резюмує Федак.

dPDWF1gvY1kvYnFwmwnZffj7A.jpg

Про скорочення говорити рано – ще немає повного розуміння, як будемо працювати з кадрами, заспокоює заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан.

"Попередження співробітникам пов'язано з тим, що з 1 квітня ми повністю переходимо на інші відносини. І це стандартне повідомлення, яке буде у всіх медичних установах. Зараз йде підготовчий процес, процес реєстрацій медустанов в НСЗУ. Будуть зміни умов праці, зміни оплати праці. Будуть великі зміни, до яких потрібно бути готовими", - підкреслила Горбунова-Рубан.

"Не всі хотіли вірити в зміни і відкладали до останнього"

Не бачить криміналу в оповіщенні лікарів і медсестер і юрист Олена Хітрова, яка консультує співробітників і керівників медичних установ.

"З боку закону, звичайно ж, правильно, коли співробітникам повідомляють про які конкретно зміни організації праці та оплати йдеться. Підготовка до другого етапу реформи почалася ще влітку 2019 року, просто не всі хотіли вірити, що все зміниться, і відкладали до останнього", - зазначає Хітрова.

До 1 квітня всі лікарні України працюють з медичної субвенції і звичними правилами – є величезний перелік законів і нормативних актів, дотримання яких ніхто не контролює. Але до квітня всі медустанови повинні укласти договір з Національною службою здоров'я України. І цей контракт передбачає інші відносини, тому що в ньому чітко прописані пункти обов'язків медичного закладу, які він повинен виконати.

По-перше, медустанови не поміняють свою форму власності – вони залишаться комунальними і будуть належати громаді, прояснює ситуацію юрист. Але лікарні реорганізувалися, і з того моменту, як стали підприємством, не зобов'язані дотримуватися єдиної тарифної сітки, яка раніше регулювала оплату праці.

"Особливість застарілої тарифної сітки була в тому, що зарплата не була прив'язана до реально виконаної роботи. Хто і скільки б не працював, найзначніший оклад отримував співробітник з великим стажем. Тому завжди молоді лікарі заробляли набагато менше старших колег. З 1 квітня підприємство зможе самостійно встановлювати форму оплати. Але при цьому лікарня, звичайно ж, повинна дотримуватися трудового законодавства. І в цій системі оплати можуть бути, як ставки, оклади, так можуть прив'язуватися і до кількості відпрацьованих годин. Тому молодий лікар може не тільки багато працювати, а й багато заробляти. При цьому надбавки за особливі або шкідливі умови праці залишаються", - підкреслює Олена Хитрова.

В оновлених умовах успіх медустанови і добробут співробітників багато в чому залежатиме від головлікаря лікарні. Адже оплата за особливі умови праці, преміювання прописують в колективному договорі. І лікарів і медсестер, по ідеї, повинні залучати до складання контракту. Адже підписують колективний договір обидві сторони – адміністрація і пересічні співробітники. Але не завжди ця процедура проходить прозоро, визнає юрист.

Є і другий нюанс – коли лікарня перейде на оплату за результат, які б надбавки вони не встановили, але якщо до них не прийде пацієнт – ніхто нічого не отримає. Лікують не стіни, і НСЗУ купує реальний обсяг послуг, який надають лікарні, підкреслює Хітрова.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися