Маска або респіратор – що захистить від коронавірусу

«Коментарі» дізнавалися, які засоби захисту від вірусних інфекцій найбільш ефективні і чи є в аптеках Харкова ажіотаж на маски і респіратори

Маски скуповують, щоб відправити до Китаю

"Шановні клієнти! У зв'язку з підвищеним попитом на медичні маски ці товари тимчасово відсутні на складі ", - повідомляє на своєму сайті компанія Аmpri, один з великих українських постачальників медичного одягу і витратних матеріалів.

Попит на медичні маски і справді чималий – 7 лютого комерційний директор аптечної мережі "Аптека доброго дня" Андрій Паніматченко заявив "Інтерфакс-Україна", що в Україні потреба в противірусних засобах захисту виросла в 15 разів. За тиждень засновник мережі Медтехніка + Олексій Давиденко повідомив виданню "Новий час", що одноразові маски стали купувати в 50 разів частіше, ніж до початку епідсезону.

Про те, наскільки підскочили продажі медичних масок саме в Харкові, менеджери аптечних мереж не змогли розповісти, заявивши, що не ведуть такої статистики. Але, за словами провізорів, у нашому місті одноразові маски активно купують останні два тижні – щоб захиститися від грипу, розповіла фармацевт однієї з харківських аптек Наталя.

"Коли прилетів літак із Китаю, ми очікували ажіотаж, але його, на щастя, не було", - зізналася дівчина.

3MzPg5PkD4_a1GixZkHz4qWEs.jpg

Небувалий попит на медичні маски в країні дійсно виник через коронавірус, погоджується представник компанії Аmpri. Але основні покупці аж ніяк не українці. З оптових складів одноразові маски масово відправляють у Китай, повідомив "Коментарям. Харків" співробітник компанії-постачальника.

"Китайців цікавлять і 3-шарові і 4-шарові маски і респіратори. Останні більш ефективні в агресивному середовищі", - зазначив чоловік.

Від коронавірусу – спеціальні респіратори

Для медпрацівників, яким можливо доведеться працювати з зараженими коронавірусом пацієнтами, закупили спеціалізовані респіратори FFP3, розповів "Коментарям" главрач Харківської обласної дитячої інфекційної лікарні Дмитро Кухар. Ціна на такі засоби захисту в інтернет-магазинах стартує від 150 гривень.

Але у нас в Україні коронавіруса немає, підкреслює інфекціоніст.

LLIHeD_6Q3LDTTZjmBmAE5Cfm.jpg

"Навіщо купувати свинцевий костюм, якщо немає атомного вибуху? Такі засоби захисту, як FFP3, потрібні в лікарнях, куди будуть надходити хворі, або потенційно хворі, або ті, хто контактував. А в епідсезон грипу потрібно мати звичайні трьохшарові або четирьохшарові маски і регулярно їх міняти. Або респіратори FFP2 (ціна від 9 грн. - прим. авт.) – вони більш довговічні, ніж маски", - зазначив Дмитро Кухар.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися