Коронавірус у Харкові: чому тимчасовий мер Ігор Терехов не помічає напруження епідситуації

Ситуація з коронавірусом у Харкові погіршилася

Харків виривається в лідери із захворюваності на коронавірус. За минулу добу 456 нових хворих. Але ситуація, що склалася в міській охороні здоров'я, і свідоцтва лікарів змушують сумніватися в тому, що говорить влада. Після того, як 19 березня Харківщина встановила новий антирекорд за кількістю хворих COVID-19 за добу - 1085, в обласному центрі в кілька разів скоротили тестування на коронавірус.

Ситуація з COVID-19 в Харкові й області набуває загрозливих масштабів. Хоча лідерами по Україні залишаються Київ і Львів, Харків впевнено їх наздоганяє - динаміка захворюваності ледь не найвища в Україні. Про це свідчать насамперед лікарі харківських лікарень - всі медустанови, в тому числі й реанімаційні відділення, за їхніми словами, переповнені. Лікар-інфекціоніст Володимир Корсунов в інтерв'ю місцевому виданню "Ньюзрум" повідомив, що на ранок 21 березня в Харківській обласній інфекційній лікарні, розрахованої на 300 місць, знаходилося 296 пацієнтів з важким перебігом хвороби.

За даними місцевого телеканалу "Об'єктив", відомча лікарня "Укрзалізниці" в Харкові готова прийняти понад 400 пацієнтів - так на папері. Але поки там госпіталізовані менше 50 хворих. Нових пацієнтів, які надходять туди, відправляють лікуватися в Чугуїв і Богодухів. Спецдиспансер радіаційного захисту, переобладнаний для прийому ковід-хворих, взагалі переповнений. І є ймовірність, що в інших медустановах Харкова картина не краща. При цьому міська влада стверджують, що ситуація з місцями в лікарнях нормальна: за останніми офіційними даними, заповненість медустанов міста становить 43.2%, відмов у госпіталізації немає, апаратів ШВЛ і кисню достатньо. Розбіжності між офіційною міської статистикою і реальною картиною сприяє також скорочення тестування на COVID-19 - тільки за останню неділю тестів було проведено в 4 рази менше, ніж в будь-який з попередніх днів.

Про критичну ситуацію з лікарнями медики та волонтери попереджали в.о мера Ігоря Терехова як мінімум з початку року. А 14 березня консультант Харківської обласної інфекційної лікарні Володимир Корсунов опублікував на своїй сторінці в Facebook пост, який наробив багато шуму в ЗМІ: "Про бідний ковід замовлю слівце... Бідний він тому, що в Харкові на нього знову всі можновладці поклали, незважаючи на те, що COVID лізе з усіх щілин. Лікарні завантажені повністю, кисневих місць майже не залишилося, реанімації повні по вуха та хворі на неінвазивну вентиляцію знову лежать там, де хоча б поточний кисень є".

При цьому формально Харків залишається в жовтій зоні епідемічної небезпеки, а додаткові карантинні обмеження введені тільки 18 березня: заборонені масові заходи, обмежено роботу установ культури - з поправкою на кількість осіб на одиниці площі, школам рекомендовано перейти на дистанційну форму навчання. Медики кажуть, що на тлі загострення ковід-небезпеки в Харкові цього недостатньо. А тимчасово виконуючий обов'язки мера міста Ігор Терехов в день, коли обласна адміністрація погоджується хоч на якісь додаткові протиепідемічні заходи, прямим текстом заявляє, що не бачить для цього причин.

Більш того, в день, коли з'явився тривожний пост лікаря Володимира Корсунова 14 березня, т.в.о. мера брав участь у масовому гулянні з нагоди Масляної, заході, який не скасували за його ж власною ініціативою. На фотографіях харківської Масляної-2021 Ігор Терехов - без маски. З огляду на, що й інші учасники заходу теж ігнорували засіб індивідуального захисту, це може бути причиною масового поповнення харківських переповнені лікарень новими ковід-пацієнтами. На наступний день після гуляння в міськраді пояснили, що Масляну провели, щоб втішити харків'ян, які все одно вийшли б погуляти. Тобто міська влада не виступила, як це зазвичай було в період свят під час епідемії, із закликом до жителів міста утриматися від участі в масових заходах.

picture

Крім того, поки ситуація з COVID-19 в Харкові загострюється, Терехов не пропускає жодного масового зібрання: проводить церемонію нагородження з нагоди Дня працівника житлово-комунального господарства; присутній на концерті з цього ж приводу; бере участь в не менш урочистому і багатолюдному відзначення 150-річчя від дня народження засновника Національного фармацевтичного університету. Багато учасників заходів ігнорують вимоги масочного режиму, і мер - в їх числі.

picture

Треба відзначити, що на одному із заходів Ігор Терехов маску надів - під час відвідування Міської клінічної лікарні №13, де лікують хворих з COVID-19. І навіть сказав, що схиляється перед лікарями.

Але якщо порівняти сказане з діями тимчасового глави Харкова під час піку коронавірусу, то виходить дисонанс. Оскільки не можна одночасно "схилятися перед лікарями" та ігнорувати необхідні санітарні заходи, покликані перешкоджати поширенню вірусу. Захворюваність зростає випереджаючими інші міста України темпами, лікарні переповнені, а лікарі хронічно переробляють і недоотримують належних за їх працю грошей.



ioiuouio

18 липня 2021, 04:42

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

гость

29 березня 2021, 12:07

OBZ, яя нахнагель пупи попин квакин них чиссен.комон.

гость

29 березня 2021, 12:04

да бросте вы делать те тесты всё ровно они не точные 50 на 50 там это тесты местные не из китая не из америке в некоторых обл их давно уже нету не нада их делать и не будет короны вот и всё.а насчёт вакцины ну тут двуяко президент сказал что военные медики обязаны делать себе их а медики отвечают ему пошёл ты в попу понял хотим делаем хотим нет от такой у нас народ германия к примеру уже привила 85 процентов своих людей на западе совсем другое мышление у народа.вот так.

Булгаков и племянники

22 березня 2021, 14:12

Я красавец. Быть может, неизвестный собачий принц-инкогнито... Очень возможно, что бабушка моя согрешила с водолазом. То-то я смотрю — у меня на морде белое пятно. Откуда оно, спрашивается? Геннадий Адольфович — человек с большим вкусом, не возьмет он первого попавшегося пса-дворника.

старик

22 березня 2021, 13:28

такое ощущение, что харьковская власть получила установку на сокращение населения региона. по всей области гулянья, крестные ходы возглавляемые местными властями. пир во время чумы.

Ольга

22 березня 2021, 13:19

Гнать такого "Мера"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися