Харків у «червоній» зоні по COVID-19: чому карантинні заходи неефективні

У кінці минулого тижня на позачерговому засіданні Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та НС Харківську область віднесли до червоної зони карантину, введеного у зв'язку з респіраторною хворобою COVID-19.

Обмеження вступили в силу з неділі, 11 квітня. Серед них - робота ресторанів і пунктів громадського харчування тільки на літніх майданчиках та на винос.

"Відвідувачі на літніх майданчиках можуть сидіти, але з дотриманням соціальної дистанції. Це особлива вимога, її потрібно дотримуватися обов'язково", - розповів секретар Харківської міськради Ігор Терехов.

Також в Харкові і області закриті непродовольчі і змішані ринки (менше 60% продтоварів), припинено роботу фітнес-центрів і спортзалів. Крім того, заборонені культурно-масові заходи (театри, кінотеатри і так далі), обмежена робота шкіл: учні 5-11 класів переведені на дистанційне навчання.

Чому Харківська область потрапила до "червоної" зони

Головною причиною переведенняу Харківської області з "помаранчевої" в "червону зону" називають збільшення числа госпіталізованих і загальної кількості захворілих.

Згідно з офіційною інформацією, озвученою головним державним санітарним лікарем України Віктором Ляшко, в області протягом 3-х днів спостерігалося перевищення двох ознак: рівня госпіталізації та коефіцієнта виявлених випадків інфікування.

"Рівень госпіталізації в Харківській області перевищив показник 60 осіб на 100 тис. населення. Він уже становить 80 осіб на 100 тис. населення", - зазначив Ляшко.

Згідно зі статистикою по області на 12.04.2021, загальна кількість заражень вірусом SARS-CoV-2 становить 117 759 осіб, смертельних випадків - 2 237 (1,9%). Видужали - всього 91 764 (77,9%), зараз хворіють 23 758 (20,2%).

Як працює транспорт в карантин

Одне з найважливіших питань, які турбують харків'ян під час карантину - це робота міського транспорту і, зокрема, метрополітену. У міськраді заявили, що під час перебування в "червоній зоні" міський транспорт буде нормально працювати.

"Маршрути скасовуватися не будуть, наповнюваність транспорту - 50%, поїзди метро ходитимуть в залежності від часу доби через 3-7 хв", - відзначили в прес-службі мерії.

У той же час міський голова Харкова Ігор Терехов підкреслив, що харків'яни масово порушують заборони, пов'язані з карантином.

Варто відзначити, що в останні два тижні по Харкову ходять абсолютно протилежні чутки про реальну кількість хворих і госпіталізованих. Так, одні городяни стверджують, що влада (переважно закиди ведуться на адресу офіційного Києва) навмисно завищує статистику, щоб ввести більше обмежувальних заходів. Інші ж, навпаки, заявляють, що реальне число заражених коронавірусом вище. Тут вже дорікають харківському місцевому керівництву.

чув про неофіційний розпорядженні мерії, що більшість хворих на коронавірус відвозять з Харкова в область. Це робиться для того, щоб не піднімати паніку і не псувати статистику", - стверджує студент Микола, один з опитаних нами харків'ян.

Карантин у Харкові: думка експерта

Прокоментувати останні події в Харкові і області, пов'язані з перекладом регіону в "червону зону" ми попросили завідувача кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії післядипломної освіти, професора Володимира Корсунова.

"Хворих дійсно направляють до лікувальних закладів інших міст області. Але причина тут не в тому, що хтось не хоче псувати статистику, а в тому, що лікарні Харкова переповнені пацієнтами з COVID-19. Людей треба десь розміщувати, ось і задіюють інші медустанови", - зазначає експерт.

За його словами, дані, які озвучуються офіційно, можна перевірити. У лікарнях є точна інформація про госпіталізованих. Щоб порахувати фактичне число інфікованих цим вірусом, потрібно кількість тих, хто був госпіталізований, помножити на шість. Оскільки, згідно зі світовою статистикою, в лікарні на стаціонар потрапляють близько 15% від загального числа хворих. Володимир Корсунов вважає, що немає ніякого сенсу завищувати або занижувати цифри, які легко перевірити.

Також Корсунов звертає увагу на те, що фактично в Харкові немає жорстких заходів. Хоча багато заходи скасовано, але люди вільно пересуваються по місту, збираються в різних місцях, в тому числі і в транспорті, де не дотримуються навіть приписи по 50% -ному наповненню.

"Насправді обмеження необхідні, інакше і без того невтішна епідемічна ситуація погіршиться ще більше. На жаль, багато людей не дотримуються умови карантину. Крім того, на мій погляд, не всі умови карантинних заходів, які зараз ввели, виправдані. Наприклад, вважаю неправильним те, що діти 1-4 класів продовжують ходити в школу. Цей штам коронавируса, який постійно мутує, на відміну від Уханьского, для дітей небезпечний так само, як і для людей похилого віку. Крім того, діти можуть заразитися в школі, а після повернення додому інфікувати всю свою сім'ю. Тому вважаю, що на дистанційне навчання потрібно перевести всіх школярів", - говорить експерт.

Володимир Корсунов також розповів, як зміниться ситуація навколо захворюваності коронавірусів в Харкові в кінці квітня-початку травня. Так, на його думку, в квітні кількість хворих навряд чи знизиться. При цьому експерт називає причини: карантинні заходи дотримуються дуже погано. У травні може знизитися, але незалежно від карантинних заходів, з інших причин: будь-яке захворювання протікає циклічно: зростання динаміки змінюється зниженням.

Найбільш ефективним методом боротьби з коронавірусом в Україні він вважає масову вакцинацію.

"Поки не буде щеплено хоча б 50-60% населення країни, вірус буде продовжувати поширюватися з високою швидкістю, а число жертв збільшуватися", - підсумував Володимир Корсунов.

Нагадаємо, Закарпатська область вийшла з "червоної" карантинної зони.

Також ми писали , скільки людей захворіло COVID-19 за 10 квітня 2021 року в Україні.

Як повідомлялося раніше, ексклава МОЗ спрогнозувала, скільки людей помре від COVID-19.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися