Чи загрожує Харківській області віспа мавп

В Україні зареєстровано три випадки віспи мавп

Випадки хвороби, яка нині шириться світом, зареєстровані також в Україні. Станом на 23 вересня в Харківській області випадки віспи мавп та підозри на захворювання  в Харківській області не реєструвалися. Про це інформують "Коментарі. Харків" з посиланням на повідомлення ДУ “Харківський ОЦКПХ  МОЗ”.

При цьому в організації зазначили, що через значну міграцію населення в межах країни та з-за кордону є ризик завезення збудника на Харківщину. Однак ризик поширення – невеликий, адже в Україні зареєстровано лише три захворювання на віспу мавп. 

Станом на середину вересня в світі зареєстровано понад 60 тисяч лабораторно підтверджених випадків віспи мавп в 102 країнах. 

Ризик зараження виникає при прямому фізичному контакті з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворої людини. Найчастіше інфекція передавалась при статевому контакті. Однак існує загроза зараження при спілкуванні з близької відстані, диханні, дотиках, поцілунках. Інкубаційний період складає від 5 до 21 днів.

Варто пам'ятати, що людина залишається заразною протягом всього періоду хвороби.

Щоб уберегтися від хвороби, потрібно дотримуватися наступних порад: 

- уникати тісного контакту з людьму, у яких є висип на тілі;

- регулярно та ретельно мити руки з милом чи використовувати дезінфекційний засіб на спиртовій основі;

- перед використанням дезінфікувати поверхні, до яких могли торкатися інфіковані люди.

У світі є вакцини від віспи мавп, однак наразі ВООЗ не рекомендує проводити масову вакцинацію.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що в Ізюмі об'єднали лікарів первинної та вторинної ланки, щоб надавати медичну допомогу населенню. Також відомо, які медичні заклади працюють в деокупованому населеному пункті.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися