Кому більше шкодить відмова від шапки в мороз, чоловікам чи жінкам

Відмова від шапки у холодну пору року може призвести до проблем зі здоров'ям, як у чоловіків, так і жінок

В Україну прийшла зима зі снігом, сильним вітром та морозами. Однак попри похолодання не всі готові утеплятися і часто відмовляються від такого необхідного елементу зимового вбрання, як шапка. До яких наслідків може призвести відмова від шапки в мороз, повідомляють "Коментарі. Харків".

Любителям гуляти зимою без шапки загрожують серйозні хвороби. 

Гіпотермія. Голова є однією з найбільш тепловтратних частин тіла. При відсутності шапки в холодну погоду ризик гіпотермії збільшується. Гіпотермія може призвести до замерзання тканин, ниркової недостатності та інших серйозних ускладнень.

Застуда та грип. Виникнення цих хвороб напряму не залежить від наявності чи відсутності шапки, однак відмова від шапки може зробити людину більш вразливою до вірусів та інфекцій. При цьому люди, які не носять шапки в холодну пору року, частіше хворіють на запальні захворювання ЛОР-органів: ринітом, синуситом, гайморитом, фронтитом, середнім отитом.

Мігрень та головні болі. Різка зміна температури навколишнього середовища, особливо коли голова не захищена, може сприяти розвитку мігрені та головних болей. Шапка допомагає зберегти стабільну температуру голови.

Втрата волосся. Постійний вплив холодного повітря може призвести до пошкодження волосяних фолікулів та втрати волосся. Шапка допомагає зберегти волосся здоровим і запобігає його пошкодженню. Щодо цього питання у спеціалістів немає однозначного висновку, однак перепади температур шкодить волоссю. Якщо температура повітря нижче -5 градусів за Цельсієм, можна отримати спазми судин біля коріння волосся, що викликає раннє облисіння. Однак, якщо від предків дісталася багата шевелюра, на її якість морози не вплинуть. Також занадто тугі шапки теж можуть перешкоджати нормальному кровотоку в шкірі голови, сприяючи випаданню волосся. Також тривале носіння тугих шапок може посилювати ламкість волосся.

Спеціалісти радять одягати шапку якщо:

  • на вулиці мінусова температура, а попереду довга прогулянка, 

  • людина застуджена або недавно хворіла, 

  • синоптики прогнозують сильний вітер: в таку погоду температура тіла падає швидше, а шапка виступає в якості захисту від переохолодження,

  • людина планує займатися спортом в холодну погоду на свіжому повітрі.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, як уникнути переохолодження зимою.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися