Ковід у Харкові не зник: що відомо про нову хвилю

Циркуляція штамів коронавірусу SARS-CoV-2 на Харківщині нікуди не зникла.

За результатами секвенувань, проведених референс-лабораторією з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ДУ "Центр громадського здоров’я МОЗ України", серед населення м. Харків продовжує циркулювати штам Оmicron коронавірусу SARS-CoV-2, генетичних ліній XBB.1.5 та ХВВ.1.9.1. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ДУ "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".

Ці  генетичні лінії збудника COVID-19 циркулюють в нашій області тривалий час. У багатьох людей після перенесеного захворювання утворився імунітет безпосередньо до штаму Оmicron, проте тривалість збереження захисних титрів імунітету у кожної людини індивідуальна.  Можливо захворіти знову або інфікуватися іншим штамом коронавірусу.

"Коронавірус  SARS-CoV-2, на жаль, нікуди не зник. На сьогодні має місце сезонне зниження його розповсюдження, яке спостерігалось в літні місяці у всі роки епідемії.

За даними ВООЗ епідемія COVID-19 у світі продовжується, просто зменшилась її інтенсивність. За останній тиждень у країнах Європейського регіону зареєстровано 16 646 нових випадків. З’явилась інформація щодо появи в США внаслідок мутацій нового штаму SARS-CoV-2", – зазначають в лабораторному центрі.

До настання осінньої "хвилі" COVID-19 залишилось небагато часу для того, щоб запобігти значному зростанню захворюваності.

"Хто не отримав первинний курс вакцинації –  потрібно зробити щеплення.  У кого після щеплення минуло понад півроку –  отримати бустерну дозу (першу або другу). Про наявність конкретних  вакцин у пункті щеплень можна дізнатися у свого сімейного лікаря", – інформують у медичній установі.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харківській області видають компенсацію у розмірі 6700 гривень: хто може отримати

У Харківській області діють програми підтримки роботодавців, які працевлаштовують вимушених переселенців

Докладно про можливості працевлаштування для ВПО на Харківщині розповіла на брифінгу начальниця управління реалізації політики зайнятості обласного центру зайнятості Інна Прохоренко, інформують "Коментарі. Харків".

Одна з програм передбачає працевлаштування внутрішньо переміщених людей, які набули статусу безробітних після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

"Щодо таких працівників роботодавець може подати заяви до Обласної служби зайнятості та отримати компенсації у вигляді 6700 гривень за перші два місяці їх роботи", – розповіла  Інна Прохоренко.

Як можна отримати компенсацію – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися