Хрестик та барвінки - харків'яни збираються на Свято Вишиванки: що відомо про особливості вишиванок та свята

Харків'яни із задоволенням вбираються у різнобарвні вишиванки, та віддають данину стародавнім традиціям

У цьому році весь світ святкує вже 15-ий День Вишиванки. Кожного року у свята різна дата, але завжди - третій четвер травня. Харків'яни охоче приймають участь у різнобарвному святкуванні: вбираються у вишиті сорочки, сукні, хустки та чекають на вечірню "Вишиванкову ходу". Про деталі події розповідають у Facebook.

Захід розпочнеться о 18:00 на Майдані Конституції. Усіх учасників запрошують зібратися біля монумента незалежності і вирушати до Майдану Свободи. З собою, окрім вдягнений на себе вишиванок, слід брати вишиті рушники, або просто заквітчані вишивкою полотна тканини, з них буде формуватися різнобарвна "рушникова" колонна.

"У ювілейний День Вишиванки Харків розквітне вишиванково!", - анонсують організатори заходу.

Втім, Харків вже розквітнув, тисячі мешканців з самого ранку вбралися у вишитих одяг і вирушили на роботу, навчання,  справах та просто гуляти містом. Багато мешканців, публікують фотографії у своїх соцмережах, і кажуть, що яскраві кольори дарують чудовий настрій у цей похмурий день, незважаючи на погоду.

Першими на фото у соцмережах з'явилися харківські дітлахи, які вирушили в школу та садочки у барвистих вишиванках.

Деякі батьки, навіть висловили бажання, аби День вишиванки зробили вихідним, адже у дітей дуже багато радості і святкового настрою від кольорового вбрання.

Далі на фото у вишиванках стали з'являтися студенти і дорослі, вітати одне одного з чудовим святом і дописувати патріотичних віршів.

Також у святкове вбралося і місто: на будівлі ХОДА розвісили величезні рушники, прикрашені візерунками - такі були на Валківській сорочці початку 20 століття.

picture

Здавна у всій Україні вишивали у всіх регіонах, але кожна область завжди мала свої унікальні техніки, які вирізняли її з-поміж інших. Харківщина не є виключенням.

picture

В області завжди у вишивці переважали червоно-чорні візерунки на чоловічих сорочках, та різнобарвні квадрати у жінок. Традиційно харків'яни вбиралися у вишиванки з розшитими комірами. Знаковим елементом харківської вишивки був орнамент, виконаний грубою ниткою, завдяки чому створювалася своєрідна рель'єфність. Найпопулярнішим сюжетом вишивки на Харківщині було "Дерево життя", під яким найчастіше зображали або перевернуті квіти, що символізують підземний світ, або меандр зигзагом, який уособлював воду.

picture

Звісно, сьогодні харків'яни вже не додержуються старовинних традицій, і на вулицях міста можна побачити вже сучасні візерунки, які захоплюють своїм виконанням та різнобарвністю.

Для довідки: Свято Вишиванки святкують з 2006 року, коли студентка Леся Воронок закликала усіх своїх колег прийти на навчання у національних вишитих сорочках. Відтоді свято стало міжнародним, адже у багатьох народів елементами нацаонального вбрання є вишитих одяг. Проте традиційно вважається, що у цей день вшановують саме найвідомішу у світі українську вишиванку.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що у Харківській області планують відреставрувати три історичні та культурні пам'ятки, які перемогли у конкурсі на президентський грант у рамках програми "Велика реставрація".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися