Училище, церква та бібліотека - які об'єкти Харківської області отримали гранти у "Великій реставрації"

З 11 проєктів, які подала Харківська ОДА, взяли участь у конкурсі лише три

Мінкульт завершив розгляд проєктів, що брали участь у президентській програмі "Велика Реставрація". До конкурсу було допущено 109 учасників, з них було сформовано рейтинг за результатами оцінювання експертної комісії. Їхній перелік опублікований прес-службою Міністерства.

Харківщина подавала на конкурс 11 проєктів з різних куточків області. З них було допущено лише 3. За результатами голосування вони посіли 42, 92 та 97 місця.

На 42 місці опинилося "Військове училище" у м. Чугуєві. Проєкт набрав 54 бали. Там планують зробити багатофункціональний музейний та культурно-туристичний комплекс на місці пам'ятки архітектури національного значення. Пам'ятка датується 1825 роком, більшу частину свого існування будівля належала військовим навчальним закладам: військовій топографії, де навчався художник Ілля Репін, Чугуївському юнкерському училищу, училищу штабу Червоної армії, Харківському суворівському училищу.

picture

92 сходинку посідає Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка. За реставраційний ремонт фасадів та покрівлі бібліотеки у місті Харків журі віддали 48 балів. Бібліотеку заснували у 1830 році і вона є другим в Україні книгофондом після бібліотеки ім. Вернадського. На її території діє музей та віртуальні експозиції.

picture

На 97 місці - Університетська церква. За реставрацію та розташування там історико-культурного центру призначили 46 балів. Церква є пам'яткою архітектури національного значення. Її збудували разом із центральним корпусом Харківського університету у 1821 році та назвали іменем покровителя лікарів святого Антонія.

picture

Проєкти, що брали участь у конкурсі оцінювалися по 5-бальній системі за такими критеріями: змістовність проєкту, досяжність та доступність об'єкту, цінність об'єкту, ефективність реалізації проєкту.

Усі останні проєкти, що були недопущені до участі у конкурсі на президентський грант, не відповідали критеріям участі, адже належать до комунальної, а не державної власності.

У пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики стверджують, що на об'єкти комунальної власності бюджет програми "Велика реставрація" не передбачає коштів. Однак МКІП працює над змінами до законодавства, які б дали можливість виділити гроші також на об'єкти комунальної власності.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що Харківські громади подали для участі у конкурсі від USAID проєкти з облаштування своїх територій. Взяти участь у голосуванні може будь-який українець та віддати свій голос за 5 найкращих, на його думку, ідей.



Джерело: https://mkip.gov.ua

Легач евгений

19 травня 2021, 16:43

Университетская церковь

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися