У Харкові затримали підприємця та чиновницю міської ради – що накоїли

Слідчі повідомили про підозру за розтрату бюджетних коштів приватному підприємцю та чиновниці Харківської міської ради

Своїми протиправними діями зловмисники завдали матеріальної шкоди на суму понад 3 мільйони гривень. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Поліції Харківської області.

В ході досудового розслідування слідчі встановили, що восени 2022 року приватний підприємець та чиновниця Харківської міської ради розробили злочинний план, згідно з яким приватна фірма мала виступити розробником пакетів програмного забезпечення для неіснуючого комплексу БПЛА (безпілотного літального апарату). У свою чергу чиновниця гарантувала придбання вказаного товару за рахунок бюджетних коштів на загальну суму понад 3 мільйони гривень. В подальшому зловмисники планували розподілити отримані кошти між собою.

Фактично, 51-річний підприємець та 45-річна чиновниця жодного програмного продукту розробляти не планували. З метою отримання подібного програмного продукту вони звернулись до розробників у м. Вінниця, де придбали програмне забезпечення 2015-2016 років розробки, яке було призначене для віддаленого керування БПЛА певного типу та перебувало на стадії доопрацювання.

У грудні 2022 року зловмисники завершили свій злочинний план. Чиновниця Харківської міської ради перерахувала з місцевого бюджету на рахунок приватного підприємця гроші на загальну суму понад 3 мільйони гривень. Після отримання реальної можливості розпорядитися бюджетними коштами, що надійшли на рахунок, підприємець придбав для себе, як фізичної особи підприємця, майнові права на програмне забезпечення на загальну суму близько 1,3 мільйони гривень, а також здійснив зняття у готівковій формі іншої частини грошей на загальну суму 1,8 мільйони гривень та розподілив їх між собою та спільницею.

Слідчими ХРУП № 2 за оперативним супроводом СБУ та процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури 51-річному чоловіку та 45-річній жінці  повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченому ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Вирішується питання щодо обрання обом підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

корупція у Харкові, бюджет у Харкові

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Що у Харкові буде з безкоштовним проїздом – думка експертів

У травні цього року міський голова Харкова Ігор Терехов сказав, що проїзд у громадському транспорті міста буде безкоштовним до тих пір, поки є можливості місцевого бюджету. У вересні в місті спостерігалася вже четверта хвиля повернень харків’ян, плюс у місті у зв’язку з бойовими діями на Харківщині зросла кількість переселенців. Чи доречно і чи можливо зараз "тримати" проїзд у громадському транспорті безкоштовним – журналіст "Коментарів. Харків" спитала у експертів-політологів.

Політолог Антон Авксентьєв зазначає, що місцевий бюджет Харкова наразі є профіцитним, тобто доходи значно перевищують видатки.

Антон Авксентьєв вважає, що оскільки зараз кошти в бюджеті є, то підстав відміняти безкоштовний проїзд немає. Що може вплинути на скасування безоплатного проїзду в громадському транспорті – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися