Що у Харкові буде з безкоштовним проїздом – думка експертів

Чи зможе бюджет Харкова довго «тягнути» цю статтю видатків – думка експертів.

У травні цього року міський голова Харкова Ігор Терехов сказав, що проїзд у громадському транспорті міста буде безкоштовним до тих пір, поки є можливості місцевого бюджету. У вересні в місті спостерігалася вже четверта хвиля повернень харків’ян, плюс у місті у зв’язку з бойовими діями на Харківщині зросла кількість переселенців. Чи доречно і чи можливо зараз "тримати" проїзд у громадському транспорті безкоштовним – журналіст "Коментарів. Харків" спитала у експертів-політологів.

Політолог Антон Авксентьєв зазначає, що місцевий бюджет Харкова наразі є профіцитним, тобто доходи значно перевищують видатки.

"На порталі Мінфіну є відкриті дані, стосовно виконання місцевого бюджету за підсумками перших 7 місяців 2023 року – у нас зібрано доходу бюджету 11,3 мільярди гривень, а видатки – 8 мільярдів. Тобто місцевий бюджет, навіть у Харкові, я вже не кажу про бюджети в більш безпечних регіонах, є профіцітним. Ми всі думаємо, що в нас дефіцитний, але це не так. Дефіцитний у нас державний, а місцеві – профіцитні. До війни він був збалансований, а зараз відпало багато категорій видатків наших традиційних, на кшталт реконструкції зоопарку або будівництва льодової арени. Вони зараз не доцільні. А доходи залишились приблизно на тому ж рівні, навіть трошки зросли. Є певні падіння по податкам, але це зараз компенсується ПДФО військовослужбовців. Зараз десь чверть доходів – це зарахування ПДФО військовослужбовців". – зазначає експерт.

Антон Авксентьєв вважає, що оскільки зараз кошти в бюджеті є, то підстав відміняти безкоштовний проїзд немає.

"Все ж таки ця ситуація не може тривати вічно. Наразі в уряді йдеться про те, що з 2024 року ПДФО військовослужбовців можуть перекинути до державного бюджету. Це буде сильний удар для місцевих бюджетів і для Харкова теж, ось тоді з 2024 року скоріш за все не буде можливості це фінансувати",  – підкреслив політолог.

Нагадаємо, що Харківський міський голова Ігор Терехов порушив питання про передачу податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з військовослужбовців з місцевого до державного бюджету. Цю тему обговорили на обласному засіданні членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

У своєму виступі Ігор Терехов зазначив, що зараз всі зусилля мають бути сконцентровані на допомозі військовим. При цьому в Харкові через обстріли збитки від руйнувань вже становлять близько 9 млрд євро.

"Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт, яким передбачається з 1 жовтня 2023 року забрати податок на доходи фізичних осіб з військовослужбовців на рівень держбюджету. У такому випадку цього року ми недорахуємося приблизно 650 млн грн, а у 2024 році - 3 млрд 400 млн грн", - зазначив Ігор Терехов.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що додаткова дотація для місцевих бюджетів становитиме 33,4 млрд грн., і їхній ресурс збільшиться на 75 млрд грн порівняно з 2021 роком. Денис Шмигаль зазначив, що для громад, які отримають менше, уряд планує дотацію вирівнювання до показників 2021 року.

Політолог Максим Гончаренко вважає, що гроші, які надходять з податків військовослужбовців, мають бути для них же і застосовані. У бюджеті міста – це відновлення та оснащення лікарень, розбудова інфраструктури, реконструкція того самого тилу, куди військовий повернеться. У державному бюджеті – інвестиції у ВПК, озброєння, спорядження.

"Питання лише у тому, кому довіряємо більше та хто теоретично може ефективно виконати свою функцію без додаткових коштів.

Якщо кажемо про Харків – вважаю, місту ці кошти важливіші. У Харкові багато військових проходять реабілітацію, сюди їх спрямовують на лікування. І залишити у місті близько 4 мдрд. грн. - приваблива ідея. Питання тільки у контролі та тому, як будуть ці кошти використані.

І інвестиції у ВПК, і вливання у міській бюджет – це гра в довгу. У першому випадку ми, як держава, виходимо з цієї війни з сильною промисловістю, яка вже у мирний час наповнюватиме бюджет. У другому – з більш розвиненими містами, які можна буде швидше відновити та в яких буде більший “запас міцності” для реагування на удари по інфраструктурі. Бюджети міст можуть бути прозорими. Військові витрати - далеко не завжди, але це вимога часу. Політично обидва цих кроки можна назвати і стратегічно успішними, і провальними. Знов тут питання реалізації". – підкреслює експерт.

Максим Гончаренко також спрогнозував, що законопроект №10037 буде прийнято:

"Вірогідність тут дуже висока. Але до другого читання мають бути внесені відповідні поправки. Серед найбільш вірогідних – це передача не 100% ПДФО, а частини. Таким чином можна буде збалансувати обидві позиції".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися