Купівля китайських поїздів-труб для харківської підземки опинилася під питанням

На вагонобудівному підприємстві в Кременчуці здивовані, чому для харківського метро не вибрали вітчизняного виробника

На Крюківському вагонобудівному заводі оскаржать рішення тендерного комітету про купівлю 40 вагонів для КП "Харківський метрополітен". Про це інформує портал "Центр транспортних стратегій".

Нагадаємо, для харківської підземки хочуть закупити "поїзда-труби" - цілісні п'ятивагонні склади без перегородок між вагонами. Дочірня компанія китайської машинобудівної корпорації CRRC, яка є найбільшим в світі постачальником устаткування рейкового транспорту, виграла відкритий міжнародний тендер на поставку поїздів метро для ліній Харківського метрополітену. Переможець - компанія CRRC Тапдѕһап, що базується в місті Таншань северокитайской провінції Хебей. Угода повинна бути виконана за 35 місяців. КП "Харківський метрополітен" купить у компанії CRRC Тапдѕһап 40 вагонів метро, запасні частини, допоміжні інструменти та комплектуючі сервіси. Зазначається, що розмір замовлених вагонів - 2675 мм в ширину і 3650 мм у висоту. Довжина кожного складу з п'яти таких вагонів - 96,18 м. Склади розраховані на колію 1520 мм і максимальну швидкість руху 80 км/ч.

На Кременчуцькому підприємства говорять, що фірма-конкурент перемогла на торгах з різницею в ціні менше 1%. Мовляв, пропозиція КВБЗ — 44,9 мільйона євро, пропозиція — 43,9 мільйона.

Цікаво, що склади для метрополітену планують закупити на кошти Європейського інвестиційного банку. На підприємстві КВБЗ заявляють, що під час операції з іноземним партнером Харкову доведеться витратити з міського бюджету додатково 25% від загальної суми. Ці гроші підуть на податки, збори ПДВ та розмитнення.

На підприємстві також кажуть, що доцільніше було б розміщувати замовлення у вітчизняних підприємств. Правилами ЄІБ передбачено, що позичальники можуть надавати 15% преференції для постачальників, чиї товари вироблені в країні-покупцеві. КВБЗ вже направив скаргу в штаб-квартиру Європейського інвестиційного банку і тендерний комітет з проханням переглянути прийняте рішення.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися