Тисяча від Зеленського вдарила по харківському книжковому бізнесу

Харків може зіткнутися з дефіцитом паперу

У Харкові жителі дуже часто витрачають свою тисячу гривень, яку їм дали після вакцинації в рамках програми "Е-підтримка", на книги. Тепер місту загрожує дефіцит паперу для друкарства. Про це розповіли книговидавці, передає "Суспільне".

За словами члена правління Української асоціації книговидавців Віктора Круглова, дефіцит може розпочатися вже за два місяці. Проблема посилюється ще й тим, що у 2022 році потрібно надрукувати 19 млн екземплярів підручників для п'ятого та дев'ятого класу.

Ще в січні Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів звернулася з листом до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля із проханням звільнити виробників паперу від податку на додану вартість, заборонити експорт макулатури, щоб фабрики мали сировину, надати їм пільгові кредити на оновлення техніки. Цей лист підписали близько 200 видавців та друкарів.

Керівник харківського видавництва Vivat Юлія Орлова розповіла, що обсяги продажу зросли після впровадження програми Е-підтримка. Тепер "книгоробам" потрібно додрукувати частину тиражів, проте сировини на друк поки що не вистачає, а виробляти її - дуже дорого.

Варто зазначити, що в Україні лише дві фабрики виготовляють папір для книг і одна з них знаходиться у Змієві. Там роблять білий папір для книг (30%) та крафтовий для пакування (70%).

Нагадаємо, в Україні з'явилася нова шахрайська схема, за допомогою якої аферисти виманюють у людей їхні особисті дані, щоб потім вкрасти їхні гроші з банківських карток. Шахраї відправляють людям повідомлення на телефон від імені МОЗ та просять відправити у зворотному смс номер своєї банківської картки, термін дії та CVV нібито для зарахування на рахунок 1000 гривень, покладеної за проходження повного курсу вакцинації.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися