Суд звинуватив "Нафтогаз" у спробі нажитися на скрутному становищі "Харківських теплових мереж"

У позові "Нафтогаз" вимагав, аби окрім основного боргу у 1,4 млрд гривень, харківські комунальники заплатили ще 300 мільйонів неустойки

Комунальне підприємство "Харківські тепломережі" заборгувало "Нафтогазу" 1,6 мільярди гривень, рішення про зобов'язання комунальників виплатити відповідну суму було прийняте Господарським судом Харківської області.

"Нафтогаз" подав на ХТМ в суд через те, що ті замість 3,9 мільярдів гривень за 2018-2019 роки заплатили лише 2,5 мільярди. Розрахунки проводилися за газ, який був отриманий з жовтня по грудень 2018 року та з лютого по вересень 2019 року.

"Нафтогаз" у позові стверджує, що оплата за договором здійснювалась несвоєчасно - з порушенням встановлених строків. Це стало підставою для нарахування пені, 3% річних та інфляційних втрат за порушення умов господарського зобов`язання.

"Такі обставини на думку позивача свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту шляхом вжиття наведених у позові способів захисту права", - йдеться у рішенні суду.

Більшість вимог "Нафтогазу" суд відхилив, пославшись на те, що "Харківські тепломережі" є комунальним підприємством, яке обслуговує населення, не має можливості підвищувати самостійно тарифи задля додаткового прибутку та перебуває у стані фінансової кризи.

Так, суд зменшив розмір неустойки, яку вимагав "Нафтогаз", на 85,6%, пославшись на те, що постачальник не надав докази того, що він поніс збитки через несвоєчасну сплату за газ ХТМ. Більше того, суд звинуватив "Нафтогаз" у спробі отримати невиправдані додаткові прибутки, які стануть непомірним тягарем для споживача.

Також на зменшення суми виплат вплинув тяжкий фінансовий стан ХТМ. Суд визнав, що він викликаний неплатежами різних категорій споживачів за спожиту теплову енергію, невідповідністю тарифів за теплову енергію для населення фактичним витратам на її виробництво.

"Враховуючи, що основним споживачем послуг відповідача є населення, сплата штрафних санкцій в повному обсязі зачіпає не лише майнові інтереси відповідача, а й інтереси територіальної громади, зокрема щодо можливості забезпечувати централізоване теплопостачання установам бюджетної сфери та послуг з теплопостачання населенню міста Харкова. Надмірно великі суми штрафних санкцій, джерел покриття яких у КП "ХТМ" немає, може привести до численних аварій у зв`язку з недостатністю коштів на ремонт і заміну трубопроводів, строк експлуатації яких давно минув", - пояснює суд.

Таким чином суд задовольнив позов "Нафтогазу" частково і замість 1,8 мільярда гривень, про які йшлося у позові, зобов'язав ХТМ виплатити 1,55 мільярди гривень, а 50% від судових зборів повернути позивачу з коштів державного бюджету.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що харків'яни заборгували за воду сотні мільйонів гривень.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися