Російський "Сбербанк" вимагає 650 мільйонів від харківського "Електроважмашу"

Представники російського банку звернулися до Господарського суду Харківської області, аби завод повернув їм кредит разом із процентами та неустойками

АТ "Сбербанк" звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом до ДП "Завод Електроважмаш", у якому вимагає виплатити на користь банку більше 650 млн гривень. Про це йдеться в ухвалі суду № 922/4077/20 від 17 березня.

"Електроважмаш" у жовтні 2012 року взяв у "Сбербанку" кредит у сумі 14,992 млн доларів та 230,407 млн гривень, і повернув лише незначну частину. Заборгованість перед російським банком за кредитом наразі складає 13,905 млн доларів. "Сбербанк" сподівається стягнути на свою користь також проценти  у розмірі 1,087 млн доларів та дві неустойки за прострочення сплат: за загальну заборгованість - 223,872 млн грн та за проценти - 6,534 млн грн.

Також позивач пропонує покласти на відповідача обов'язок сплати судових витрат, які складають 735 700 гривень.

Позовну заяву було подано ще у грудні 2020 року, проте протягом зими судового засідання так і не відбулося, його підготовку переносили кілька разів, а 17 березня було ухвалено рішення про призначення засідання у 27 квітня 2021 року.

"Електроважмаш" звернувся до суду з клопотанням про залучення на своєму боці третьої сторони - Фонду Держмайна України, який, власне, і є власником заводу.

Розгляд справи по суті на прохання позивача відбуватиметься у режимі відеоконференції через систему "EasyCon".

Нагадаємо, "Електроважмаш" протягом трьох місяців не платив заробітну плату своїм працівникам через нестачу коштів. 1 березня робітники вийшли на мітинг та перекрили у Харкові Московський проспект. Після цього ситуація набула розголосу і Фонд Держмайна звернувся до інших заводів для оформлення позики "Електроважмашу" у розмірі 42 мільйонів гривень для виплати зарплати. Керівництво заводу пояснює причину відсутності коштів у тому, що замовники не своєчасно здійснюють оплати продукції.

"Коментарі" повідомляли, що завод з січня фактично не працює, співробітники заводу ходять на роботу позмінно, їх перевели на 1/4 ставки, кожного місяця складають нові списки тих, хто працюватиме. Коли завод відновить свою роботу наразі не повідомляють.



виктор сергеевич

24 березня 2021, 10:08

А о чём думал банк когда давал кредит ??? Теперь банк под санкциями ,не ясно за что, так что возврата кредита не будет.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися