Злочинець, сидячи у в'язниці, вкрав 1 мільйон гривень у клієнтів "Нової пошти" - шахрайська схема

Він виявив недоліки у системі безпеці та залучив до оборудки свого "колегу" з колонії, а також групу осіб "на волі"

СБУ Харківської області викрила організоване угруповання, яке викрадало гроші громадян через несанкціоноване втручання в електронну систему приватного поштового оператора. Про це повідомив речник правоохоронної установи Владислав Абдула.

За його словами, за вкрадені кошти фінансувався російський криміналітет. Завдяки злочинній схемі були ошукані кілька сотень підприємців на загальну суму понад 1 млн гривень.

"Чоловік, який відбував покарання у виправній колонії, розташованій на території Сумської області за вчинення умисних особливо тяжких кримінальних правопорушень, розробив план для заволодіння чужим майном. Він проаналізував механізм роботи однієї з логістичних компаній-перевізника та виявив недоліки в забезпеченні конфіденційності системи. Зазначений чоловік розробив алгоритм несанкціонованого доступу до особистих електронних кабінетів, щоб заволодіти грошима клієнтів компанії — підприємців, які користувалися її послугами", - повідомляють у прес-службі Харківської прокуратури. 

Для втілення плану чоловік залучив спільників — ув'язненого, який разом із ним відбував покарання, кількох колишніх засуджених та їх родичів. Діяльність групи координувалася з території 116-ї виправної колонії.

"Зловмисники замовляли у підприємців товари широкого вжитку від імені вигаданих осіб. Доставка мала відбуватись через "Нову пошту" з оплатою після одержання посилки. Потім шахраї телефонували продавцям, представляючись працівниками пошти, і випитували у них коди доступу до особистих кабінетів в електронному додатку оператора. Приводом було нібито бажання "клієнта" оформити адресну доставку замовлення. Після одержання кодів ділки "підв’язували" до електронних кабінетів номери власних банківських карток і привласнювали частину грошей, які надходили від продаж", - повідомив Владислав Абдула.

Двом ув'язненим чоловікам було повідомлено про підозру за фактом шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, та несанкціонованого втручання в роботу автоматизованих систем, вчинених у складі організованої групи (ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 361 КК України). Їм загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що у Харківському СІЗО викрили "смотрящего", який керував злочинцями та торгував наркотиками.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися