Безробітний харків'янин допомагав ЛНР красти квартири переселенців, а потім здався СБУ

З чоловіка повністю зняли обвинувачення після того, як він добровільно звернувся до слідчого з заявою про злочин

Харків'янин протягом півроку був подільником представників ЛНР та виконував їхні замовлення на території України. Дергачівський районний суд Харківської області звільнив його від відповідальності завдяки співпраці зі слідство, повідомляє Depo.

У минулому році до чоловіка звернувся мешканець Луганська з пропозицією придбати на території України поштові марки АТ "Укрпошта" та передати їх в руки ЛНР. У червні 2020 року обвинувачений замовив 13 аркушів А4, на кожному з який було надруковано 99 марок. Через місяць чоловік у Харкові отримав марки у відділенні "Нової пошти" і вирушив на зустріч із представниками ЛНР до Бєлгороду, аби передати марки.

Обвинувачений збирався перетнути кордон на автобусі через пункт пропуску "Гоптівка". Управління СБУ Харківської області слідкувало за чоловіком та затримало його на митному посту. Марки виявилися підробними, їхнє серійне виробництво розташоване на території Придністровської Молдавської Республіки, в Україну їх привозять контрабандою, чим завдають збитків АТ "Укрпошта" на близько 50 млн грн.

У ЛНР марки використовують задля надсилання переселенцям поштової кореспонденції. Окупанти у листах вимагали від громадян, які покинули окуповану територію, підтвердити право на нерухомість, яка залишилася на тимчасово окупованій  території. У разі неотримання підтвердження ЛНР погрожувало позбавити людей майнових прав на нерухомість. Марки "Укрпошти" вони використовували,  аби складалося враження, що листи надіслали українські державні органи, і тим самим підривалася до них довіра.

Затриманий СБУ чоловік погодився співпрацювати зі слідством і 20 жовтня повідомив слідчому СБУ про злочин. У суді обвинувачуваний свою провину у вчиненні кримінального правопорушення визнав, а прокурор заявив клопотання про звільнення харків'янина від кримінальної відповідальності.

Суд клопотання задовольнив, а кримінальне провадження було закрите.

Нагадаємо, раніше СБУ попередила можливе розкрадання державних коштів іноземною компанією, яка ледь не виграла тендер на будівництво дороги державного значення на Харківщині.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися