"Обкололи, а потім задушили дротом": у Харкові катують та вбивають наркоманів та стареньких заради житла

Страшну схему організували двоє харків'ян, правоохоронців підозрюють у співучасті

На території Харкова та області діє злочинне угрупування, яке забирає у харків'ян їхнє житло через махінації, підробні документи, викрадення, катування та врешті - вбивство власників. Вісім членів угрупування вже затримані. Про це повідомили у прес-службі Харківської обласної прокуратури.

Заради наживи злочинці об'єдналися у 2019 році, авторами схеми виступили чоловік та жінка 36 та 47 років відповідно. Пізніше до свого угрупування вони залучили й інших осіб. Зловмисники вишукували осіб, що належать до соціально-незахищених верств населення - наркоманів та літніх людей, але таких, які мали нерухоме майно. Після чого вступала в дію злочинна схема із підробки документів та заволодіння житлом потерпілих.

Схема полягала у наступному: зловмисники умисно створювали підробну довіреність на право розпорядження власністю від імені потерпілого, продавали житло одному з членів своєї банди, а той, своєю чергою - продавав її вже новому господарю.

Оскільки ошуканий власник житла продовжував мешкати у своїй квартирі, зловмисникам необхідно було його позбутися. Заради цього вони викрадали його та перевозили в місце утримання.

Один з таких кричущих випадків став відомим слідству. Потерпіла літня жінка проживала на вулиці Гагаріна у Харкові, коли її викрали та перевезли до місця утримання, вона почала кричати, на це звернули увагу сусіди і потерпілу перевезли в смт Козача Лопань. Протягом усього часу утримання, їй кололи препарати невідомого походження, аби пригнітити її фізичний стан, а потім просто вбили, задушивши дротом.

Схожа доля спіткала 56-річного чоловіка, який проживав на вулиці Плитковій. Його зловмисники отруїли насмерть.

Правоохоронцями були попереджені ще три спроби заволодіння чужим майном, яке було вже у процесі фіктивного продажу.

Організаторів угрупування затримали 21 квітня, їм та їхнім подільникам повідомлено про підозру. Зловмисникам інкримінують майже 20 статей Кримінального Кодексу України, серед яких - створення та участь у складі злочинної організації, шахрайство, вбивство, підробка документів та інші. Уся сукупність статей передбачає максимальну санкцію - довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

За місцями збору зловмисників були знайдені документи жертв-власників квартир: паспорти та права власності на помешкання. У тому ж місці знаходилася літня жінка, яку утримували задля здійснення своєї оборудки, і у майбутньому, ймовірно збиралися вбити.

Наразі правоохоронці встановлюють інших посібників злочинного угрупування, в тому числі серед можновладців у правоохоронних та державних органів.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що на Харківщині працює злочинна схема, під час якої підприємцям телефонують шахраї, представляються державними інспекторами та вимагають гроші.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися