У Харкові Пенсійний Фонд і банк обкрадали переселенців з окупованих територій

Зловмисники вкрали більше 220 тисяч гривень, призначених для виплат пенсій

У Харкові було розкрито схему викрадення державних коштів, призначених для виплат внутрішньо переміщений особам. Про це повідомили у пресслужбі Харківської обласної прокуратури.

Злочинну схему було створено у 2016 році представником Пенсійного фонду у Жовтневому районі Харкова та спеціалістом одного з банків. Двоє знайомих домовилися заволодіти державними виплатами для переселенців.

Схема полягала у тому, що представник Пенсійного фонду отримував доступ до державної бази даних та змінював там статус осіб з просто "переселенець" на "переселенець з окупованих територій". Це дозволяло відновити пенсійні виплати, які було призупинено стосовно певних громадян.

Кошти переказували на рахунки, які зловмисники спеціально відкрили у банку, після чого спеціаліст банку їх знімав.

Було виявлено, що загальна сума вкрадених коштів складає понад 220 тисяч гривень.

У травні 2021 року було повідомлено про підозру співробітнику банка. Його обвинувачують за статтею 200 ККУ: попередня змова для скоєння незаконних дій з документами, картками, електронними грошима та обладнанням для їхнього виготовлення.

У серпні 2021 року був також складений обвинувальний акт на його подільника — чиновника Пенсійного Фонду у Харківській області. Наразі вирішується питання щодо повідомлення фігуранту про підозру. Йому інкримінуватимуть злочини за двома статтями ККУ 190 та 361: шахрайство шляхом незаконних операцій на електронно-обчислювальною технікою та несанкціоноване втручання групою осіб у роботу автоматизованих систем за змовою.

Максимальна санкція статей, за якими обвинувачують підозрюваних, передбачає покарання у вигляді ув'язнення на вісім років.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що у харківському СІЗО виявили десерти, в яких ув'язненим передавали наркотики.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися