У Харкові хочуть позбутися руськомовної реклами

З харківських вулиць може зникнути російськомовна реклама

У Харкові хочуть позбутися реклами російською мовою. На відповідні скарги від мешканців відреагував уповноважений із захисту української мови Тарас Кремень і надіслав листи до мерій різних міст.

Так, вимоги висунули керівникам Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Сум, Полтави, Чернігова, Черкас, Чернівців, Кропивницького, Ужгорода, Кременчука, Берегове, Маріуполя, Краматорська, Бахмута та Кривого Рогу. Також скеровані листи до керівників Волноваської, Слов'янської, Сєвєродонецької та Лисичанської міських військово-цивільних адміністрацій. 

Тарас у своїх вимогах посилається на статтю 32 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", згідно з якою всі носії інформації на вулицях мають бути українською.

ДОВІДКА. В Україні регіональну мову гарантував Закон 2012 року "Про основи державної мовної політики". В областях і містах за законом могли вводити регіональні мови за умови, якщо щонайменше 10% населення користувалися ними. Загалом в Україні було 18 таких регіональних мов. Однак у 2018 році зазначений вище закон втратив чинність, оскільки за рішенням Конституційного Суду він нібито був неконституційним.

Варто зазначити, що у рішенні Харківської міськради від 20 серпня 2012 року вказано статистику всеукраїнського перепису населення 2001 року. Виходячи з неї, на території Харківської області та у самому Харкові 65,9% від загальної кількості населення визнавали рідною мовою саме російську.

Нагадаємо, 25 травня Харківський окружний адміністративний суд визнав недійсним рішення міської ради щодо надання російській мові статусу регіональної.



Алёна

16 лютого 2022, 14:48

Да сразу на китайском пишите,что уж там спрашивать у населения чего оно хочет... Нас давно не спрашивают. Задолбали со своими вышиванками,шароварами и украинизацией.каждыеьсто лет устраивают одно и тоже...крысиная возня...никакого движения вперёд никакого духовного развития.у этой страна,с таким подходом нет будущего,да и настоящего нет.

Дик

11 лютого 2022, 14:03

Укр,сухари суши,на Колыме пригодятся...

Укр

10 лютого 2022, 22:52

Дик, птнпнх ущербний)

Дик

10 лютого 2022, 14:21

Хохлобаны из племени дрочидопота,скоро на Колыме и русский язык вспомните и все остальное...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися