Харків опинився в антирейтингу: деталі

У виданні розповіли, як рахували видатки бюджету

Forbes порівняв, скільки обласні центри витратили на фінансування ЗСУ, а скільки – на благоустрій, повідомляють “Коментарі. Харків”. 

У виданні пояснили, як рахували - брали до уваги тільки видатки за статтями “Заходи та роботи з територіальної оборони” та “Інші заходи громадського порядку та безпеки”.

При цьому не враховувалися видатки на:

  • заходи з мобілізаційної підготовки населення,

  • соціальне забезпечення та лікування ветеранів,

  • відновлення від наслідків агресії, 

  • будівництво укриттів, 

  • фінансування муніципальних формувань з охорони порядку тощо. 

У виданні уточнили, що підтримка сил оборони могла бути включена в інші статті видатків і розмита серед видатків на інші, цивільні, потреби. Такі видатки також не враховувалися через неможливість визначити, яка саме частина коштів спрямовується на сили оборони.

Для визначення видатків на благоустрій враховувалась лише одна стаття – “Організація благоустрою населених пунктів”. Ця стаття видатків є оцінкою щодо нижньої межі, адже фактичні роботи з благоустрою можуть проводитись і в межах інших статей бюджету, наприклад у разі будівництва нових обʼєктів комунальної власності.

“Цей аналіз не дає повної картини фінансування ТрО, адже місцевих бюджетів значно більше, ніж лише кошториси обласних центрів. Це бюджети областей і окремих громад, які також можуть фінансувати власну тероборону (і благоустрій). Інформацію про видатки взято з ресурсу Openbudget станом на 1 жовтня 2023 року, тому зміни, які відбулись в останньому кварталі 2023-го, не враховано”, - уточнили у виданні.

За даними аналізу, у Харкові, Ужгороді та Херсоні видатки на тероборону знайти не вдалося. Хоча Херсон і на благоустрій виділив лише 8 млн грн, що схоже на фінансування самих лише зарплат. Натомість у Харкові на благоустрій заплановано майже 1 млрд.

picture

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, скільки коштів було виділено з бюджету Харківської області на допомогу ЗСУ.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися