Кернес проти Терехова: про що заявили адвокати сина ексмера Харкова

Адвокати оприлюднили хронологію подій, що відбувалися у Харкові та Берліні у вересні - грудні 2020 року

Майже три роки ведеться розслідування подій та фактів ймовірного вчинення протиправних дій владою Харкова у вересні - грудні 2020 року. Саме тоді в місті відбулися вибори голови міської ради, а тодішній очільник Харкова Геннадій Кернес перебував у лікарні у дуже важкому стані. Адвокати Кирила Кернеса, сина ексмера Харкова, провели пресконференцію, на якій відтворили хронологію подій та вказали на ключові моменти.

Щодо суті справи, то з 16 вересня з 23:30 Геннадій Кернес перебував у лікарні “Шаріте” в Берліні (Німеччина), а уже 17 вересня були вчинені, ймовірно, протиправні дії з ключем його електронного підпису. Фактично на базі діючого ключа був сформований новий, який потім неодноразово фігурував в основоположних документах.

Адвокати сина Кернеса надали експертні висновки, які свідчать про протиправність вчинених дій. За даними оцінки одного з авторів ЗУ “Про електронні довірчі послуги” доктора наук в галузі права, провідного спеціаліста в Україні у питаннях компрометації особистого ключа Олексія Костенка електронний ключ Геннадія Кернеса, цифри якого 8800, був скомпрометований з моменту його випуску 17.09.2020, всі документи, які були ним підписані,не несли жодних юридичних наслідків, оскільки були підроблені. Варто зазначити, що саме з використання цього ключа були подані документи щодо балотування, а потім реєстрації міським Кернеса головою.

Також у вересні в особистому кабінеті Геннадія Кернеса в НАЗК була змінена електронна адреса. Саме з цієї адреси 09.12.2020 під час сесії на електронну пошту Харківської міської ради надійшла пропозиція на призначення Ігоря Терехова секретарем міськради, призначення його заступників Новака, Чечетової-Терашвілі та інших.

А в цей час сам Геннадій Кернес перебував у дуже важкому стані у відділенні реанімації, де були заборонені гаджети - телефони, ноутбуки тощо. Адвокати повідомили, що за висновками лікарів стан Кернеса був дуже важкий. “У пацієнта відбувся септичний шок, що на початку грудня 2020 року призвело до ситуації, коли пацієнт перебував у стані марення. Він не міг упорядковано ні з ким контактувати. На думку лікарів, більше не було жодних медичних показань для продовження інтенсивного лікування. Це було наприкінці листопада - на початку грудня 2020 року. Фактично пацієнт не міг мислити, спілкуватися, складати юридичні тексти тощо”, - зазначив адвокат Сергій Барбашин. 

Також адвокати вказали на інші, ймовірно, протиправні дії, вчинені з метою захоплення влади, як то можливе знищення документів, де фігурує новий ключ електронного підпису Кернеса, проведення позачергової сесії та внесення змін до регламенту тощо. 

“Проведене розслідування та отримана інформація дає право вважати, що в діях І. Терехова, Т. Чечетової-Терашвілі, О.Новака, В.Фадейкіна, О.Мозгової та інших співучасників є ознаки складів злочинів, передбачених статтями 109 (незаконне захоплення влади, а також змова про вчинення таких дій), 358 (підроблення документів, вчиненого за попередньої змови групи осіб), 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), 364 (зловживання владою)”, - йдеться у заяві адвокатів.

Також вони повідомили, що наразі триває досудове розслідування у справі. “Це розслідування умисно затягується, тому що Харківській владі не потрібна інформація, яку незалежний слідчий міг би встановити та оприлюднити для суспільства”.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про дату смерті Геннадія Кернеса.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися