Лікарі, військові, науковець і митці - хто стане "Почесним харків'янином", окрім Кернеса

Серед кандидатів - одна жінка і вісім чоловіків, що про них відомо

У Харкові експертна рада з призначення звання "Почесний харків'янин" визначилася з переліком кандидатур для нагородження почесним титулом. До списку увійшли 8 осіб, які є видатними діячами України та окремо - міста Харків.

Очолює список Геннадій Кернес, якому як виключення звання буде надано посмертно.

picture

І якщо його діяльність не потребує додаткового представлення, то про інших кандидатів варто сказати кілька слів.

Алла Бобейко - з 1995 року очолює 13-ту Харківську клінічну лікарню, є головним лікарем, працює за напрямком "Невропатологія". Має звання заслуженого лікаря України, орден Княгині Ольги 3 ступеня, почесну нагороду "За гуманізм". Активно співпрацює з волонтерами та медико-соціальними проєктами. Тричі була депутатом Харківської міськради.

picture

Валентин Голик - генерал-майор СБУ, є членом Наглядової ради та "почесним доктором" Університету імені Каразіна. Є активним учасником громадських організацій області. Має більше 30 відомчих нагород СБУ, МВС, СЗРУ та інших. Очолює Харківський клуб "Генерал".

picture

Євген Комаровський - міжнародно-відомий дитячий лікар, кандидат медичних наук, письменник, публіцист і телеведучий. Нагороджений премією "Телетріумф". Входить до команди президента Володимира Зеленського. Є автором численних наукових робіт, науково-популярних книг і статей.

picture

Катиб Сафар-огли Мамедов - скульптор і педагог. Має звання Народного художника України, Харків'янина року та медалі за високі досягнення у мистецтві. Викладає на кафедрі скульптури Харківської академії дизайну та мистецтв. Є автором багатьох пам'ятників і меморіальних дошок по всьому світу.

Олексій Настаченко - незмінний керівник театру-студії "Мадригал". Є режисером, постановником, організатором та сценаристом не лише театральних вистав, але й міських свят і масових заходів. Викладає в Харківській академії культури. Має звання почесного діяча мистецтв.

Олексій Середа - генерал-майор ЗСУ, є начальником Харківського "Кадетського корпусу". З 1978 року займав військові посади, в тому числі був начальником Харківського гарнізону та військовим комісаром Харківської області. Має низку військових нагород.

Валерій Фадєєв - науковець, головний інженер Харківського машинобудівельного заводу "ФЕД", професор та академік Інженерної академії України. Має звання почесного авіабудівника України, нагороди у сфері науки та техніки, а також державний орден 3 ступеня "За досягнення". Автор понад 100 наукових робіт.

picture

Для довідки: звання "Почесний громадянин міста Харків" з'явилося ще у 1887 році, але в 1914 році його перестали призначати. Традицію поновили у 1999 році. Нині у переліку значиться 130 видатних діячів, якими пишається місто Харків.

Кандидатів на призначення обирає експертна комісія, до якої входять дійсні почесні громадяни міста, очільники харківських вишів і представники фракції міськради.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про те, що харків'янам запропонували обрати, як саме вони хотіли б увічнити пам'ять колишнього мера Харкова Геннадія Кернеса, та влаштували соцопитування.  



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися