Доступність виборчих дільниць в Харківській області знаходиться на невисокому рівні, - омбудсмен (відео)

З 30-ти об'єктів в Харківській області 26 - малодоступні, чотири - зовсім недоступні для маломобільних груп населення

У Харкові оглянули 11 виборчих дільниць, в області - 19 на предмет доступності ділянки, комфорту всередині будівлі та дотримання санітарно-гігієнічних норм. Про це на пресконференції в "Накипіло" розповів виборчий омбудсмен від громадянської мережі ОПОРА Юрій Чумак

У Харкові оглянули 11 ділянок, в області - 19. Аналіз вели за індексом доступності виборчих дільниць, який розробила сама Центральна виборча комісія. Серед критеріїв - наскільки зручно дістатися до ділянки, чи комфортно усередині будівлі та в приміщенні для голосування, чи дотримуються на місці санітарно-гігієнічні норми.

За результатами дослідження кожної ділянки ставили певну кількість балів:

0-15 балів - недоступний;

16-25 балів - малокомфортний;

26-30 балів - доступний.

"Сьогодні доступність виборчих дільниць і приміщень для голосування в Харківській області знаходиться на досить невисокому рівні. З 30-ти об'єктів 26 - малодоступні, чотири - зовсім недоступні для маломобільних груп населення. Середня оцінка - 19,5 балів на одну виборчу дільницю. Майже на всіх виборчих дільницях відсутні паркування і паркувальні місця для автомобілів. Лише на одній дільниці є маркування на сходах для людей з порушеннями зору. На одній ділянці в Харкові є спеціально обладнаний туалет для людей з інвалідністю та тут же - належним чином обладнані підіймачі на сходах безпосередньо в приміщенні", - розповів Юрій Чумак.

За словами омбудсмена, в селах на семи ділянках в будівлі відсутні туалети. У більшості місць не передбачені пандуси, а у тих, що є, слизька поверхня, кут нахилу більше, ніж належить, або незручні бильця. Ще одна часта проблема облаштування кімнат для голосування на другому поверсі. Якщо в будівлю вдасться потрапити, то вже на високий поверх - складніше. У Харкові з 11-ти ділянок три - розташовані на другому поверсі, в області - один з 19-ти.


Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, в Харківській області тільки 18 громад будуть залучені у виборах за мажоритарною системою.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися