У Харкові вже зафіксовано кілька порушень з місцевих виборів-2020 (фото)

Представники однієї партії очолили велику частину ТВК, а кандидат в мери роздавав в школах свою агітацію

У харківських школах на 1 вересня діти отримали подарунки від "Блоку Кернеса Успішний Харків". Про це розповіла громадянська мережа ОПОРА, яка зафіксувала цей факт.

Представники громадської організації звернулися до Міністерства освіти зі скаргою.

Згідно з інформацією з соціальних мереж, від місцевих жителів і ЗМІ дітям роздавали пакети та екосумки, всередині яких знаходилися блокноти, браслети, календарі, розмальовки, все з логотипом партії.

В ОПОРІ нагадали, що відповідно до ч. 3 ст. 31 Закону України "Про освіту", політичні партії (об'єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права здійснювати свою діяльність в навчальних закладах, в тому числі створювати власні осередки або в будь-який інший спосіб втручатися в їх освітню діяльність.

Нагадаємо, що це не перший випадок порушення передвиборчих і виборчих процесів. Партія "Слуга Народу" скористалася іншим способом. У Харківському районі Харківської області більшість територіальних виборчих комісій виявилися під керівництвом представників "Слуг народу"

"У виборчому кодексі відсутня норма щодо застосування квотного принципу при призначенні керівного складу в сільських та селищних ТВК, проте з точки зору дотримання принципу рівності - демократичним практикам відповідало б дотримання хоча б приблизної рівності при формуванні керівних складів ТВК в межах одного району, як це роблять в інших ТВК області. А так ми отримали ситуацію, коли в 9 з 10 ТВК Харківського району головами є представники партії влади", - зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Харківській області Микола Зінченко.

Як повідомляли "Харків. Коментарі "раніше, в Харкові від партії" Слуга Народу "буде балотуватися в мери чинний глава ХОДА Олексій Кучер. Подібне висунення схоже на те, що партія президента Володимира Зеленського в мери Одеси висунула кандидатуру головного "джентльмена" Олега Філімонова, написав політолог Антон Авксентьєв у своєму Facebook.

Експерт зазначає, що швидше за все Кучера поставили кандидатом, щоб він і відповідав за передбачуване поразки партії, у якій монобольшість в Раді. Однак у лідера на пост голови - чинного градоначальника Геннадія Кернеса - монобольшість в міськраді. Більш того, Харків - єдине місто в Україні з такою ситуацією.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися