Експерти розповіли, чия участь у виборах мера Харкова могла суттєво вплинути на їх результат

Вибори Харківського міського голови відбулися в один тур

31 жовтня у Харкові відбулися вибори міського голови. Згідно з оприлюдненими даними, за в.о. мера Ігоря Терехова (Блок Кернеса "Успішний Харків") проголосували 146 240 виборців (50,66%), що прийшли на дільниці, за його головного конкурента Михайла Добкіна (самовисуванець) — 82 008 осіб (28,41%).

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак наголошує, що проміжні вибори – це завжди особливі та специфічні кампанії, які найбільше визначаються політичними угодами, договірняками, компромісами та їхній результат визначається заздалегідь. Так, на думку експерта, якби на посаду мера Харкова балотувалася голова ХОДА 2016-2019 років Юлія Світлична, то Ігор Терехов не зміг би здобути перемогу у першому турі.

"Власне, це і показав результат, максимально задовільний для Банкової: у Харкові — передбачувана перемога в.о. мера Ігоря Терехова, у 184 окрузі — "слуги народу" Сергія Козиря, 197-го — "слуги народу" Віталія Войцеховського. Як досягався такий результат? Більшою мірою керованою явкою (традиційно вона на проміжних виборах низька), виведенням з гри потенційних кандидатів, - пояснює Олег Постернак - Так, у Харкові не балотувалася Світлична, участь якої не призвела б до перемоги Терехова вже в першому турі ".

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов зазначає, що вибори можуть відбутися в один тур стало зрозуміло після того, як нічим не закінчилися чутки про можливу участь у них Юлії Світличної.

"Її поява зіграла б проти Терехова і на руку Добкіну. Але цього не сталося, – зазначає експерт. – І це говорить про те, що політика Офісу президента на регіональному треку стала якіснішою після того, як цим зайнявся Кирило Тимошенко. ОП домовляється з регіональними елітами виступає як партнер. Ефективність дій зросла. І все, по суті, було вирішено до дня виборів".

Нагадаємо, що у Харкові явка на виборах склала близько 28%. Про це після завершення голосування розповіла голова Харківської міської територіальної виборчої комісії Олена Матвієнко. За словами чиновниці, загалом вони отримали 288 336 бюлетенів. При цьому у списках перебуває 1 019 175 виборців.



Джерело: https://comments.ua/

Харьковчанин

3 листопада 2021, 02:50

Пускай после этого Харьковчане не плачут и не жалуются на жизнь в городе, выбрав такую власть, не понимая, что терехов до хорошего не доведёт! Наш народ достоин того, за кого голосует! Думать надо головой, перед тем, как принимать решение, за кого голосовать!!!

Леонид

2 листопада 2021, 13:48

Очередная подтасовка Терехова,

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися