Європейська Солідарність не виконала своїх обіцянок виборцям Харківщини

Політична сила Петра Порошенка віддала на користь земельного закону 23 з 27 можливих голосів, що для багатьох українців стало несподіванкою, адже «ЄС» протягом останніх кількох місяців послідовно виступала проти ринку землі

У ніч на 31 березня Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" (№2178-10), який вводить ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року. Свої голоси "за" віддали 259 депутатів і, що характерно, прийняття законопроекту не стало б можливим без допомоги народних депутатів від фракції "Європейська солідарність".

Політична сила Петра Порошенка віддала на користь земельного закону 23 з 27 можливих голосів, що для багатьох українців стало несподіванкою, адже "ЄС" протягом останніх кількох місяців послідовно виступала проти ринку землі. Зокрема, в ході виборчої кампанії на 179-му окрузі в Харківській області дана політсила висувала чіткі тези проти продажу землі. Яскравий тому приклад - заяви екс-кандидата в нардепи по 179-му округу від "Європейської солідарності" Вікторії Пташник.

"Я дуже сподіваюся, що закон (про ринок землі, - ред.) в такій редакції, в якій на сьогоднішній день його просуває "Слуга народу", не буде прийнятий. Більше того, я в парламенті планую приєднатися до тієї партії, яка мене висуває, тобто до "Європейської солідарності". Там вже є 27 народних депутатів, які подали свої поправки (до законопроекту про ринок землі, - ред.), намагаються їх відстоювати", - говорила напередодні виборів Пташник.

З її слів, "Європейська солідарність" наполягала, серед іншого, на запуску земельного банку, що дозволив би зробити прозору систему торгівлі, на мінімальному розмірі земельного паю, щоб уникнути будь-яких маніпуляцій і на захисті прав фермерів. Одна з лідерів "ЄС" Ірина Геращенко і зовсім називала земельний законопроект "аферою століття" в Україні: "Така ж, як і афера з приватизацією на початку 90-х, коли люди просто отримали ваучери, в той час як ані бюджет, ані самі громадяни не відчули позитиву від цієї великої приватизації".

Як стало відомо сьогодні вночі, жодна з цих поправок не була прийнята, що не завадило "ЄС" проголосувати в більшості своїй за законопроект.

Нардепи "Європейської солідарності" не виправдали очікувань своїх виборців, у тому числі в Харківській області. Прийнятий законопроект не вирішує проблеми з непрацюючим госгеокадастром і фактичною відсутністю земельного реєстру. Як і раніше, на сьогоднішній день для великої частини громадян не реалізовано право на землю. Про купівельну спроможність тих же жителів сільських районів Харківщини і говорити не доводиться – в ринкових умовах вони просто не зможуть претендувати на придбання земельних ділянок. При цьому система кредитування в цій ситуації не помічник, адже вчора уряд також прибрав з бюджету 4 мільярди гривень на підтримку кредитування фермерства.

Нарешті, свої корективи обов'язково будуть вносити кризові умови, з якими сьогодні зіткнулася Україна. Складні часи лише підштовхнуть українців до продажу землі за безцінь. На сьогоднішній день ціна 1 га землі занижена до 1,5-2 тис. дол., а в умовах кризи вона впаде ще нижче. До того ж, 60% від суми "з'їсть" саме оформлення угоди.

Що ж стосується обмежень, якими намагаються козиряти прихильники земельного ринку, то навряд чи вони зможуть зупинити великий бізнес від накопичення землі в одних руках. Для цих цілей є родичі, підставні особи та інші інструменти, що десятиліттями застосовуються українським бізнесом для обходу всіляких обмежень.



Джерело: https://comments.ua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися