Терехов vs Фрайкор: як активісти та мерія влаштували батл про нацизм та залишили школу без директорки

Мерія та активісти звинуватили одне одного у радикальній діяльності та обмінялися публічними заявами у соцмережах

У середу пізно ввечері розгорівся скандал між Секретарем Харківської міської ради та військово-патріотичною організацією "Фрайкор". Батл відбувся переважно у Telegram-каналі, де обидві сторони обмінялися публічними образами. Єдиною практично постраждалою стороною виявилася директорка гімназії №43, через яку власне уся історія і закрутилася.

ВПО "Фрайкор" розповсюдив у своєму Telegram-каналі фотографії та запис про те, як організація 3 березня провела для учнів 8, 9 та 10 класів 43-ої школи "уроки мужності та історичний екскурс на тему співіснування людини та війни. Учнів ознайомили з реаліями бойових дій на Сході України".

Після цього на прохання директорки гімназії запис було видалено, але він встиг потрапити до поля зору міської адміністрації. Директорку було відсторонено, а Секретар міської ради написав у своєму Telegram розлогу заяву про те, що урок, який "Фрайкор" назвав уроком патріотизму, насправді виявився "уроком фашизму".

Він звинуватив організацію у тому, що їхня назва походить від німецької кузні нацистів, а міська влада Харкова виступає проти тих, хто "сіє ненависть та бажає, аби у наші домівки прийшла війна".

"Діти не мають бути розмінною монетою у політичних іграх. Якщо правоохоронні органи на подібні вибрики не звертають уваги, будемо діяти в компетенції міської влади. По директору школи проводиться службове розслідування", - написав в.о. мера.

У ВПО "Фрайкор" у свою чергу відповіли не менш розлогою публікацією та назвали заяву Терехова "передвиборчим піаром", звинуватили його у наклепі, необізнаності у діяльності організації та репресіях щодо директора.

"Звинувачення в пропаганді нацизму від Терехова є досить серйозними і безпідставними, тож ми були б раді почути конкретні факти де Ігор Терехов побачив нацизм. Якщо в нього є запитання щодо формату та суті уроків мужності, які ми проводимо, він може напряму поставити нам ці запитання, а не звертатись через телеграм-канал", - написали активісти у своєму каналі.

За їхніми словами, такі уроки "Фрайкор" проводить вже три роки, є офіційним добровольчим підрозділом та членом координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській ОДА.

В організації висловили надію, що в.о. мера не буде у подальшому протидіяти їхньому "патріотичному вихованню в школах".

Раніше "Коментарі" розповідали, що на останньому засіданні Харківської міськради представники "Фрайкору" розклали перед виходом з будівлі плакат з фотографією Анатолія Шарія та назвали свій перформанс "Вступи в Шарія".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися