Жителям Харкова та області загрожує штраф: за які правопорушення карають

Продаж первоцвітів – це порушення законів України

На території Харківської області почалася реалізація однієї з наймасштабніший всеукраїнських екологічних акцій - операція “Первоцвіт - 2023”. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Державної екологічної інспекції у Харківській області. 

Акція проводиться щорічно в Україні з лютого по травень з метою припинення незаконного збирання, транспортування та продажу рідкісних ранньоквітучих рослин. 

Продаж первоцвітів – це порушення законів України “Про Червону книгу України”, “Про охорону навколишнього середовища України” та правил торгівлі. До відповідальності притягують не тільки продавця, а й покупця квітів.

За незаконний продаж та купівлю первоцвітів передбачений штраф від 510 до 1700 гривень з конфіскацією квітів. 

За погіршення, знищення середовища перебування (зростання) рослин, види яких не занесені до Червоної книги України, але внесені до переліків рідкісних видів рослин, передбачений штраф для:

  • громадян від 340 до 510 гривень з конфіскацією незаконно добутого;

  • на посадових осіб - від 510 до 850 гривень з конфіскацією незаконно добутого;

За погіршення, знищення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України передбачений штраф для:

  • громадян від 510 до 850 гривень з конфіскацією незаконно добутого;

  • посадових осіб - від 850 до 1360 гривень з конфіскацією незаконно добутого.

“Державна екологічна інспекція у Харківській області закликає всіх небайдужих громадян не залишати без уваги жодного факту торгівлі, а також не зривати, не продавати та не купувати перших весняних квітів заради збереження їх краси для майбутніх поколінь”, - звернулися до жителів регіону. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що за неправильне паркування передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися