Одеська трагедія: чому розслідування пожежі в Будинку профспілок досі не завершено

Через шість років після трагедії в одеському Будинку профспілок, розслідування загибелі понад 40 людей не зрушило з мертвої точки, що спонукало родичів загиблих написати відкрите звернення

Розслідування трагедії під час пожежі 2 травня 2014 року в одеському Будинку профспілок важливіше політично мотивованих кроків, переконані родичі загиблих. З цією метою вони ініціювали відкрите звернення, в якому вимагали притягнути до відповідальності всіх винних у трагедії – як замовників, так і виконавців.

Родичі загиблих, зо підписалися під зверненням, підкреслюють, що за шість років з моменту пожежі в Будинку профспілок, що забрав життя 46 людей, влада не наблизилися до покарання винних. Більш того, на їх думку, істеблішмент намагається дати справі політичного забарвлення. Зокрема, підписанти засудили ініціативу депутатів Одеської облради від фракції "Опозиційна платформа – За життя" про встановлення пам'ятника жертвам на Куликовому полі. Зазначається, що спочатку проект був знятий з розгляду облради в березні 2020 року, а 10 днів тому, 21 квітня, проти нього виступили родичі загиблих.

picture

Найбільші надії постраждалих в цій історії були пов'язані з підключенням до справи відомого юриста Андрія Портнова в 2019 році. У тому ж році Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження проти Андрія Парубія. Екс-спікера Верховної Ради запідозрили в причетності до організації масових заворушень. Як писало видання "Ліга", саме Портнов подав заяву в ГБР, з якої все і почалося.

"Я звернувся в ГБР і докладно перерахував факти, яким чином трагедія повинна бути розслідувана. Хто стояв нагорі піраміди трагедії. Я вказав всіх причетних осіб, починаючи від тодішнього секретаря РНБО Парубія і закінчуючи його помічниками, а також іншими функціонерами", – коментував ситуацію Портнов.

picture

Але цього виявилося недостатньо, щоб справа зрушила з мертвої точки. На думку юриста, влада блокує розслідування.

"Всі видеофакты я передав слідству. Але що ми бачимо далі? ГПУ блокує розслідування. Верховна Рада не змогла створити депутатську слідчу комісію. На превеликий жаль, величезна кількість представників правлячої партії не проголосували за цю комісію. Це викликає величезне занепокоєння. Я не розумію, чому держава не повинна поставити крапку в цьому питанні. Яка існує перешкода для розслідування масової страти в Одесі?" – задавався питаннями Андрій Портнов.

Варто додати, що крім мовчання з приводу одеської трагедії Генпрокуратури, ДБР та представників Верховної Ради, в березні стало відомо, що Інтерпол анулював міжнародний розшук екс-начальника ДСНС Одеської області. Нагадаємо, раніше слідчі звинувачували пожежних в бездіяльності, що і призвело до смерті 46 осіб.




Джерело: https://comments.ua
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися