Чи є загроза витоку аміаку у Харківській області та як діяти під час хімічної небезпеки

Очільник області повідомив ситуацію станом на ранок.

Минулої доби ворог продовжував обстрілювати прикордонні та прифронтові населені пункти Куп'янського, Харківського, Чугуївського та Богодухівського районів області. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова.

Зокрема, під вогнем окупантів перебували Сотницький Козачок, Ветеринарне, Стрілеча, Синельникове, Стариця, Вовчанськ, Уди, Зарічне, Печеніги, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший та інші населені пункти.

Постраждалих серед цивільного населення за добу не зафіксовано.

"Вчора близько 17:45 ворог знову обстріляв аміакопровід у Куп'янському районі. Зафіксовано загалом 6 прильотів в район насосної станції біля с. Масютівка. Станом на зараз результати проведення замірів показують, що у населених пунктах Куп'янського району аміак в повітрі відсутній", – зазначив голова ХОВА.

У Державній установі "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" нагадали правила поведінки під час хімічної небезпеки, яка спричинена аміаком.

У зв’язку з ситуацією, пов’язаною з витоком аміаку на території Куп’янського району Харківської області, нагадуємо основні правила, яких необхідно дотримуватись при наявності цієї хімічної речовини в атмосферному  повітрі.

Аміак – безбарвний газ із характерним різким запахом нашатирного спирту. Він майже у два рази легший від повітря, тому здіймається догори. В повітрі утворює слабкий дим. У воді аміак дуже добре розчиняється. Розчин аміаку у воді називають аміачною водою або нашатирним спиртом.

Перші ознаки отруєння аміаком:

- подразнення очей, сльозотеча;

- першіння та садніння в горлі;

- сильний кашель та в подальшому задуха;

- порушення частоти пульсу;

- почервоніння шкіри, можливі пухирі та виразки на шкірі.

Дії у випадку появи запаху аміаку

Якщо під час надзвичайної ситуації ви знаходитесь в приміщеннях, необхідно:

– провести герметизацію приміщення: щільно закрити вікна і двері, димоходи, вентиляційні люки;

– вимкнути вентиляційні системи та кондиціонери;

– вхідні двері "зашторити", використовуючи будь-яку щільну тканину;

– заклеїти щілини у вікнах та стиках рам плівкою, лейкопластирем тощо;

– для захисту органів дихання використовувати ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або 2-5% розчинами оцтової або лимонної кислоти;

– спуститись на нижні поверхи будівлі.

Якщо ви знаходитесь поза приміщенням, необхідно:

– захистити органи дихання засобами індивідуального захисту (протигаз, хімічні респіратори (за наявності) або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою чи 2-5% розчинами оцтової або лимонної кислоти);

– не перебувати на підвищених ділянках місцевості;

– при необхідності вийти із зони забруднення, пересувайтесь перпендикулярно напрямку вітру.

Після виходу із зони забруднення або отриманні сигналу про закінчення хімічної небезпеки потрібно:

– відкрити вікна і двері, провітрити приміщення;

– змінити верхній одяг;

– прийняти душ або вимити відкриті частини тіла водою з милом.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Електропоїзди з Харкова курсуватимуть по-іншому (розклад)

Змінено розклад руху електропоїздів з Харкова до Ізюму.

У зв’язку з ремонтними роботами з червня по вересень частково змінюється розклад руху електропоїздів з Ізюму до Харкова та в зворотному напрямку. Про це повідомив начальник станції Ізюм Андрій Гадяцький, інформують "Коментарі. Харків". Як саме курсуватимуть поїзди з Харкова, дивіться за посиланням.

Запуску соціального автобусу в Харківській області поки що не буде

БФ "Янголи спасіння" повідомив про відтермінування запуску безкоштовного автобуса у Борівській громаді. З технічних причин на цьому тижні автобус не зможе вийти на маршрут. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посланням на інформацію Борівської селищної ради. Дізнатися, на який термін переноситься початок роботи соціального автобусного рейсу, можна за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися