Що буде з «офісниками» у Харкові – думки експертів

Чи вдасться викорінити в Україні та, зокрема, у Харкові такий прибутковий «бізнес» – відповіли експерти.

У Харкові та багатьох обласних містах почалася активна боротьба з так званими "кол-центрами" чи "офісниками", як їх називають в народі. Цей вид незаконного заробітку існує вже декілька років. При чому ця діяльність організована, масштабна і навіть шукачі роботи в об'явах стикаються з пропозиціями шахрайства.

Ще минулого року у ЗМІ писали, як шахраї звали українців на роботу та пропонували ошукувати лише росіян та заробляти від 50 тисяч. Вони заманювали молодих людей на незаконну роботу високими зарплатами, музикою та кальянами, а ще патріотизмом. Гроші обіцяли забирати лише у росіян.

Проте вже у травні цього року Верховна Рада утворила Тимчасову слідчу комісію для розслідування можливої неправомірної діяльності пов’язаної з незаконними фінансовими операціями та шахрайством кол-центрів та фінансових пірамід. Одразу за цим пішли гучні справи із затриманнями у Дніпрі, Києві, на Волині та Одещині. У цей список потрапив і Харків.

У Харківській обласній прокуратурі повідомили, що співробітники "кол-центру", пройшовши "навчання", діяли за підготовленою схемою та використовували психологічні методи впливу. Основним завдання операторів було переконання "клієнтів" щодо вигідності інвестування грошей у цінні папери, банківські метали та криптовалюту. І вже в цьому випадку ошукували українців та жителів Європи.

Журналіст видання "Коментарі. Харків" запитала у експертів, чому лише у травні почалася активна боротьба з такими шахраями та чи можливо викорінити "офісників" з їх масштабами, або "кол-центри" працюватимуть, але більш приховано.

"Кол-центри колись працювали з рекламною метою, або для збору даних соцопитувань. Зараз же вони почали працювати як площа для колекторів, так і через кол-центри стали продавати наркотичні речовини, а також під час війни їх використовують для збору коштів. Начебто і благодійна мета – та хто збирає, кому збирає – дуже багато питань. Схем, через які працюють кол-центри, дуже багато. І мабуть вже просто когось так сильно допекло, просто настав час", – зазначає політолог Світлана Кушнір.

Експерт підкреслила, що зараз під час війни до важкого психологічного стану, в якому перебувають українці, додається ще й проблема, коли починають телефонувати з шахрайською метою.

"Коли тобі дзвонять по 20-30 дзвінків на день, не кожен це витримає. Шахраї застосовують різні маніпуляції та можуть навіть довести людину до самогубства. Тому регулювання цієї діяльності має відбутися", – говорить політолог.

Світлана Кушнір зазначає, що організація кол-центрів – це досить просто, проте цей вид "бізнесу" приносить левову частину доходів саме не виконавцям, а організаторам шахрайських схем.

"Можливо, що ці доходи йдуть комусь у "верхах", тому у Верховній Раді і створюється слідча комісія, кримінальні провадження правоохоронними органами, щоб дізнатися, хто ці всі роки заробляв мільйони", – аналізує експерт.

Адвокат Євген Грішин зазначає, що за всі ці роки до суду не надходило жодного обвинувального акту за такими справами.

"Дуже важко знайти організаторів цих схем, якщо і притягують до відповідальності, то виконавців. Що стосується вирішення цього питання, то основному на гачок потрапляють ті люди, у яких не забезпечені банківські рахунки. Тому варто працювати також і в цьому напрямку – роз’яснювати людям, що необхідно підв’язувати свій номер телефону до паспорту, обмежити транзакції в інтернеті, щоб без наявності карти, контрактного номеру чи певного телефону неможливо було проводити жодних банківських операцій. Тоді такі шахрайські дії стануть не актуальними", – підкреслив адвокат.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися