Понад 80% посівів соняшнику в Харківській області вражені хворобами

Серед виявлених хвороб числяться септоріоз, фомоз та іржа

У посівах соняшнику на 80-88% площ проявилися септоріоз, фомоз та іржа. Ураженість рослин становила 4,5-16%, а розвиток хвороби - 1,9-12%, повідомили у ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області.

Також упродовж останнього тижня спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області в посівах кукурудзи на 38-100% обстежених площ виявлені хлібні смугасті блішки за чисельності 1,7-3 екз. на кв. м та злакові попелиці, стебловий кукурудзяний метелик і бавовникова совка, заселеність рослин якими становила 1,9-12%.

Для зниження зимуючого запасу стеблового кукурудзяного метелика при збиранні кукурудзи застосовують низький зріз, не вище 10 см над рівнем ґрунту, цей захід допомагає знищити до 95% гусениць. Подрібненням коренестеблових залишків важкими дисковими боронами у двох напрямках знищують до 50% гусениць метелика та інших шкідників.

"Землекористувачам під час проведення захисних обробок посівів сільськогосподарських культур необхідно суворо дотримуватись "Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні", а також регламентів та техніки безпеки із забезпеченням збереження корисної ентомофауни та медоносних бджіл.", - нагадують у ГУ Держпродспоживслужбі Харківської області.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляє про результати перевірки об'єктів водопостачання на Харківщині. Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проводяться комісійні перевірки на об'єктах водопостачання регіону. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію відомства. Станом на 8 червня було перевірено: 80 об’єктів централізованого водопостачання; 318 об’єктів децентралізованого водопостачання; 1 об’єкт водовідведення. Порушення виявлені на 80 (100%) об’єктах централізованого та на 294 (94,5%) об’єктах децентралізованого водопостачання. З метою усунення виявлених порушень санітарного законодавства видано 61 припис, направлено 192 листи з пропозиціями та відповідними роз’ясненнями до органів місцевого самоврядування та балансоутримувачів щодо усунення виявлених порушень, ініційовано проведення 20 засідань місцевих комісій з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для розгляду питання забезпечення населення якісним питним водопостачанням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися