У соцмережах розганяють фейк про Харківщину

Кажуть, що біля Ізюма знайшли нові поховання українців. Це – неправда

Деякі Телеграм-канали нещодавно почали писати, що в районі Ізюму Харківської області знайшли нові поховання 440 тіл вбитих українців. Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляє, що це – фейк.

Правда: повідомлень про нові поховання немає ні на сайті  Головного управління Національної поліції в Харківській області, ні на сайті Ізюмської районної військової адміністрації, ні в українських ЗМІ, пише StopFake.

У Ізюмському районному управлінні поліції фактчекерам повідомили, що інформації про нові масові поховання не надходило.

Тож, вочевидь, користувачі соцмереж почали поширювати інформацію річної давності, видаючи її за свіжу, адже саме восени 2022 року, коли ЗСУ звільнили Ізюм від російської окупації, було виявлено масове поховання понад 440 тіл.

Фейки про Харків, російська пропаганда

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У громаді на Харківщині закликали евакуюватися через холоди та обстріли

Евакуйованим обіцяють житло, харчування та грошову допомогу

Під головуванням начальника Куп'янської міської військової адміністрації Андрія Беседіна відбулась щотижнева робоча нарада. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Куп’янської МВА.

"Ситуація на території Куп'янської громади залишається дуже складною. Наші захисники дають гідну відсіч ворогу, який не полишає спроб прорвати оборону. Втім терор мирного населення військами агресора триває: впродовж тривалого часу не припиняються обстріли, руйнуються об'єкти критичної інфраструктури й приватні домоволодіння. До того ж погіршуються погодні умови. Саме тому потрібно евакуюватися. Особливо це стосується жінок з дітьми, літніх, хворих і маломобільних. Для евакуйованих буде забезпечено безоплатне проживання у прихистку, гуманітарна допомога, харчування, медична підтримка. Також буде надано допомогу в оформленні довідки ВПО та відповідну грошову допомогу від держави та міжнародних організацій", - наголосив Андрій Беседін.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися