У Харкові знайшли вандала, який сокирою пошкодив половецьких баб

Харківські поліцейські протягом доби встановили особу, яка пошкодила історичні памʼятки у центрі міста

Зловмисником виявився 45-річний безробітній харківʼянин. Чоловіка доставили до районного управління для проведення слідчих дій. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Поліції Харківської області.

2 листопада о 8:00 до чергової частини Харківського районного управління поліції № 3 надійшло повідомлення про пошкодження памʼятників на площі Конституції.

На місце виїжджала слідчо-оперативна група райуправління. Поліцейські провели огляд місця події. Поблизу пошкоджених історичних памʼяток правоохоронці виявили металеву частину сокири. Речові докази вилучені.

За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст.194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

Працівники Харківського РУП № 3 провели всі необхідні першочергові слідчі дії для встановлення особи, причетної до злочину.

3 листопада в ході оперативно-розшукових заходів поліцейські райуправління спільно зі співробітниками управління карного розшуку ГУНП в Харківській області встановили особу правопорушника та його місцезнаходження. Зловмисником виявився 45-річний безробітній харківʼянин.

Під час спілкування зі слідчим чоловік вину визнав повністю. Пояснив, що знаходився в стані алкогольного сп’яніння, вирішив сокирою відкрити коробки, під якими знаходились пам’ятки культури. Хотів, щоб " вони подихали, подивились світ".

У зв'язку з тим, що в ході досудового розслідування встановлені нові обставини, слідчі перекваліфікували злочин на ч. 2 ст. 298 (незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 3 років позбавлення волі.

Слідчі дії тривають, встановлюються всі обставини злочину.

Довідково. Кам’яні "баби" ХІ-ХІІ ст. н.е. виготовлені з крупнозернистого сірого пісковику. Походять з колекції довоєнних музеїв м. Харків. Знайдені напередодні проведення у Харкові ХІІ Археологічного з’їзду у 1902 році на території степових районів Харківської губернії в ареалі розміщення верхньодонецьких половецьких племен. Є культурними цінностями археологічного та історичного характеру і включені до складу державної частини Музейного фонду України.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Російські війська завдали ударів по Харкову: де сталися "прильоти"

У ніч з 2 на 3 листопада, близько опівночі та першої години ночі, окупанти здійснили серію ударів шахедами по місту Харкову. Удари були зокрема по Шевченківському, Основ'янському району та передмісті Харкова. Про це повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, інформують "Коментарі. Харків".

Всього було близько десяти влучань. Всі ці дрони були запущені з прилеглої до Харківської області території РФ. Відео та фото прильотів – дивіться за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися