Як випадкове знайомство у Харкові може перетворитися на трагедію: деталі

Довічне позбавлення волі: прокурори в апеляції домоглись максимального покарання для вбивці

За принципової позиції прокурорів Харківської обласної прокуратури суд апеляційної інстанції призначив покарання у виді довічного позбавлення волі чоловіку, якого визнано винним у вчиненні низки злочинів, у тому числі — в умисному вбивстві. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Прокурори довели, що 38-річний чоловік, раніше судимий за умисне вбивство та злочини проти власності, після відбуття покарання знову вчинив жорстокий злочин.

Трагічна подія трапилась на початку жовтня 2020 року в Харкові. Зловмисник познайомився на вулиці з 40-річною жінкою і пішов її проводжати. Однак істинні наміри у нього були інші. Проходячи повз лісосмуги по вул. Миру, чоловік дістав зі свого рюкзака мотузку, накинув її на шию своєї супутниці, яка йшла попереду, і став затягувати.

Жінка стала пручатись і закричала. Тоді зловмисник відпустив мотузку і, обхопивши шию потерпілої, став душити до тих пір, поки жінка не перестала подавати ознаки життя. Впевнившись, що його жертва не дихає, вбивця дістав із сумки жінки мобільний телефон та, закидавши труп опалим листям, втік з місця події.

Іншій жертві чоловіка пощастило вижити. У серпні 2020 року, на просп. Героїв Харкова, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, зловмисник напав на іншу жінку. Він підійшов до потерпілої зі спини і вдарив порожньою скляною пляшкою в потилицю. Обернувшись, жінка стала чинити опір і замахнулась на чоловіка, однак зловмисник перехопив її руку і став викручувати пальці. Вдаривши нападника, жінка все ж таки змогла вирватись і втекти від нього.

У процесі судового розгляду обвинувачений визнав свою вину.

Вироком Орджонікідзевського районного суду м. Харкова чоловіка було визнано винним в умисному вбивстві, розбої та вчиненні умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження (п.п. 6, 13 ч. 2 ст. 115 та ч. 4 ст. 187, ч. 1 ст. 122 КК України). Йому було призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Заначений вирок оскаржено першим заступником керівника обласної прокуратури через невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості злочину та особі обвинуваченого.

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Полтавського апеляційного суду, врахувавши доводи прокурора, у тому числі про те, що після відбуття покарання у виді 15 років позбавлення волі обвинувачений знову холоднокровно вбив людину заради викрадення майна, скасувала вирок суду першої інстанції та призначила чоловіку нове покарання у виді довічного позбавлення волі.

Вирок суду апеляційної інстанції набрав чинності.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Харків втратить приблизно 4 мільярди гривень "військового ПДФО": як це вплине на місто

У міських бюджетів забрали "військове ПДФО". Як це вплине на Харків? Які статті видатків у Харкові можуть зразу "відпасти" через брак коштів у бюджеті і чи залишиться бюджет Харкова профіцит ним – журналіст сайту "Коментарі. Харків" запитала у експертів.

Політолог Аналітичного центру "Обсерваторія демократії" Антон Авксентьєв зазначає, що за перші дев’ять місяців 2023 року до міського бюджету Харкова надійшло 2,6 мільярдів гривень "військового ПДФО", що склало 17% його дохідної частини. З 1 жовтня 2023-го і до кінця того року, в якому буде скасовано воєнний стан, усі податки військовослужбовців зараховуватимуться виключно до Державного бюджету. Відповідно, для Харкова це близько 3,5-4 мільярдів грн. недоотриманих коштів на рік. Як це вплине на Харків – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися